Fotografii din satelit cu Maia, Angara și Maria, trei misterioase nave rusești încărcate într-un port din Coreea de Nord

Data actualizării: Data publicării:
nave rusesti
Fotografii din satelit cu nave rusești încărcate în Coreea de Nord. FOTO: UK Ministry of Defence

Marea Britanie a transmis unui grup de experți ONU fotografii din satelit cu transporturile de marfă din Coreea de Nord către Rusia și cere o investigație cu privire la tranzacțiile cu arme care încalcă sancțiunile internaționale, scrie The Guardian.

Coreea de Nord este acuzată că a furnizat rachete balistice și sute de mii de proiectile de artilerie guvernului rus pentru a le folosi în războiul din Ucraina, după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Kim Jong Un din septembrie.

Săptămâna trecută, Putin s-a întâlnit la Kremlin cu ministrul nord-coreean de externe, Choe Son-hui, în timpul unei vizite rare, de cinci zile, a unui oficial înalt de la Phenian. Cei doi au discutat despre "dezvoltarea relațiilor în toate domeniile, inclusiv în cele sensibile", potrivit unui purtător de cuvânt al Kremlinului.

Un raport al serviciilor secrete de apărare din Regatul Unit, văzut de The Guardian, arată imagini realizate între septembrie și decembrie cu trei nave rusești, Maia, Angara și Maria, care încărcau containere în portul Najin din Coreea de Nord, înainte de a pleca spre porturile rusești. Deși agenția britanică nu a putut identifica ce se află în containere, dezvăluirea a fost urmată de anunțul SUA de săptămâna trecută conform căruia Rusia a fost folosit în Ucraina rachete balistice din Coreea de Nord.

"Utilizarea de către Rusia a armelor nord-coreene în Ucraina încalcă mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU. Acest lucru subminează eforturile internaționale de a preveni răspândirea armelor nucleare și arată cât de disperată a devenit Rusia. Fotografiile și alte dovezi prezentate comitetului de sancțiuni al ONU ar trebui să declanșeze o investigație completă asupra încălcării flagrante a sancțiunilor internaționale de către Rusia și RDPC [Coreea de Nord", a declarat un diplomat ONU.

Raportul, împreună cu alte dovezi din SUA și alte țări, a fost înaintat grupului de experți ONU privind proliferarea nord-coreeană, care se așteaptă să publice luna viitoare primul raport final, de când expedierile suspecte de muniție nord-coreeană către Rusia au crescut semnificativ în acest an.

Navele din raport au fost plasate sub sancțiuni de guvernul SUA în 2022 pentru legăturile lor cu compania de transport maritim a Ministerului rus al Apărării, Oboronlogistika OOO, "implicată în confiscarea și ocuparea ilegală a Crimeii de către Rusia din 2014, precum și companii maritime ruse private care transportă arme și alte echipamente militare pentru guvernul rus".

Două dintre cele trei nave au fost, de asemenea, identificate într-un raport recent al organizației Royal United Services Institute. Raportul a arătat o creștere a transbordărilor din Coreea de Nord către Rusia care "arată că Rusia a început, probabil, să transporte la scară mare muniție nord-coreeană".

A treia navă a fost identificată de NK News, un site de știri independent care se concentrează pe Coreea de Nord, ca fiind "parte a unui grup de nave comerciale care au efectuat mai multe livrări de echipament militar și muniții furnizate de RDPC către Rusia".

Livrările au fost citate ca facilitând lovituri militare împotriva Ucrainei în decembrie și ianuarie care "au ucis zeci de oameni și au rănit sute".

Procurorii din Harkov au declarat pentru The Guardian că fragmente suspecte de rachete Iskander fabricate în Coreea de Nord au fost trimise la Kiev pentru analiză și că rachetele aveau diferențe subtile: numerotare manuală pentru serii, și un con de evacuare a gazelor și sudură diferite. Un comunicat emis de opt membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv Marea Britanie și SUA, arată că: "Aceste atacuri odioase au fost efectuate, în parte, cu ajutorul rachetelor balistice și lansatoarelor de rachete balistice achiziționate de la [Coreea de Nord]".

Pranay Vaddi, directorul senior al Casei Albe pentru controlul armelor, a declarat săptămâna aceasta că cooperarea militară între Rusia și Coreea de Nord este "fără precedent" și a avertizat că asistența militară a Rusiei către Coreea de Nord ar putea submina politica SUA de descurajare nucleară în Coreea de Sud și Japonia. "Cred că natura amenințării reprezentate de Coreea de Nord în regiune s-ar putea schimba drastic în decursul următorului deceniu ca urmare a acestei cooperări", a declarat el organizației Center for Strategic and International Studies.

Choe s-a întâlnit cu Putin, cu ministrul de externe, Serghei Lavrov, și cu viceprim-ministrul Alexander Novak, în timpul vizitei sale în Rusia.

Coreea de Nord a indicat și că ar putea primi ajutor rus pentru programul său spațial.

Înainte de întâlnirea cu Putin, un membru al delegației nord-coreene a fost fotografiat cu un document intitulat "Observații privind Lista de Observare în Domeniul Tehnologiei Spațiale", potrivit agenției de știri Yonhap din Coreea de Sud. Lista părea să includă Centrul de Rachete Spațiale Progres și uzina mecanică Voronej, cunoscute pentru producția de motoare, deși scrierea nu era complet clară, a scris agenția de știri.

Putin promisese anterior să ajute Coreea de Nord să construiască sateliți, iar Coreea de Nord a reușit să lanseze primul său satelit de spionaj în noiembrie. Coreea de Sud susține că Rusia a ajutat la construirea satelitului de spionaj. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri