Francezii încearcă disperați să salveze beluga blocată în râul Sena cu un cocktail de vitamine

Data publicării:
Beluga
Sursa foto: Profimedia Images

Oficialii francezi care încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena au venit cu o nouă strategie - un cocktail de vitamine. Potrivit AFP, salvatorii speră că acesta va ajuta balena pierdută să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare, scrie BBC.

Mamiferul, vizibil subnutrit, a fost observat pentru prima dată marţi în râu, la aproximativ 70 km de Paris.

După încercări eşuate de a o încuraja să înoate, animalul a rămas blocat, iar oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi pentru sănătatea sa.

Până în prezent, salvatorii i-au oferit hering îngheţat şi păstrăv, dar un oficial local din Eure, Isabelle Dorliat-Pouzet, a declarat că animalul nu pare să fi acceptat hrana. „Este destul de slăbit și pare să aibă probleme în a mânca”, a declarat aceasta.

Autorităţile speră că injecţia cu vitamine îi va stimula apetitul şi o va ajuta să parcurgă lunga călătorie de 160 de kilometri înapoi pe râu pentru a ajunge în Canalul Mânecii, de unde va putea înota înapoi în habitatul său arctic.

O altă opţiune luată în considerare este scoaterea balenei din râu în întregime, dar pentru aceasta ar fi nevoie ca mamiferul să aibă suficientă forţă pentru a supravieţui unei călătorii şi mai riscante.

Oficialii au declarat sâmbătă că au apărut mici pete pe pielea balenei, dar nu era încă clar dacă a fost o reacţie la apa dulce a râului Sena - spre deosebire de habitatul său natural de apă sărată - sau un semn al deteriorării stării de sănătate a animalului.

Observatorii ştiinţifici au declarat că balena se comporta ciudat, ieşind la suprafaţă doar pentru scurt timp şi emiţând mai puţine sunete, aşa cum se aşteaptă de la o balenă, ceea ce ridică şi mai multe semne de întrebare cu privire la starea de sănătate a acesteia.

Experţii sunt nedumeriţi de modul în care balena a reuşit să se îndepărteze atât de mult de habitatul său natural - apele reci ale Arcticii şi ale subarcticii.

Beluga se aventurează ocazional spre sud toamna, pentru a se hrăni, atunci când se formează gheaţa, dar călătorească atât de departe de locul natal foarte rar. Dar poveşti similare nu sunt de negăsit.

În luna mai, o balenă ucigaşă a fost găsită moartă după ce a înotat pe râul Sena în Normandia. Un plan de a ghida orca mascul de patru metri înapoi în mare cu ajutorul unor stimuli acustici a eşuat, iar experţii au concluzionat ulterior că aceasta era grav bolnavă.

În 2019, o balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, în apropiere de Gravesend.

Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva săptămâni după ce o balenă cu cocoaşă văzută înotând în aceeaşi porţiune de apă a murit. S-a crezut că aceasta a ajuns în Tamisa din cauza unei erori de navigaţie, posibil în timpul mareelor.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri