Franța salută „întoarcerea Poloniei în Europa”, după venirea la putere a noului guvern Tusk

Data publicării:
Stephane Sejourne
Noul ministru de externe al Franței, Stephane Sejourne, a plecat în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului. Foto: Profimedia Images

Noul ministru de externe francez, Stephane Sejourne, a mers în vizită la Varșovia, în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului. În prezența omologului său polonez, Sejourne a salutat „întoarcerea Poloniei în Europa” și relansarea cooperării tripartite cu Germania și Franța.

„Polonia este din nou în Europa şi, odată cu aceasta, există şi speranţa de a avansa rapid în reformele europene esenţiale pentru concetăţenii noştri”, a declarat noul ministru francez de externe Polonia este condusă, de la victoria electorală din octombrie, de o coaliţie pro-europeană al cărei premier este fostul şef al Consiliului European, Donald Tusk.

„Triunghiul Weimar (Paris, Berlin, Varşovia) revine la viaţă şi cred că este un lucru bun”, a continuat el în cursul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski. Oficialul polonez a subliniat, la rândul său, că această cooperare tripartită este o „platformă foarte importantă pentru viitorul continentului nostru”.

Ministrul francez a insistat asupra importanţei cooperării în probleme de apărare, protecţia statului de drept, tranziţia energetică, cooperarea nucleară şi problemele migraţiei. Cei doi miniştri şi-au reiterat sprijinul pentru Ucraina. „Ucrainenii au dreptul să fie obosiţi, dar noi nu”, a ţinut să adauge Radoslaw Sikorski. Polonia este unul dintre principalii susţinători militari şi politici ai Ucrainei.

În acest sens, şeful diplomaţiei de la Varşovia a salutat prezenţa militară franceză pe flancul estic al NATO, în special a celor 250 de instructori francezi care antrenează soldaţi ucraineni în Polonia.

În timpul acestei prime vizite în străinătate, Stephane Sejourne a mers şi la Kiev şi Berlin.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri