Furnizorul turc de energie care alimentează Libanul anunță că va tăia curentul în țară din cauza datoriilor adunate

Data publicării:
Imagine de sus a Beirutului, capitala Libanului.
În depărtare, una dintre ambarcațiunile Karpowership care furnizează energie electrică în Liban. Foto: Profimedia Images

Compania turcească de energie Karpowership, care furnizează energie electrică în Liban a anunțat că va opri alimentarea din cauza neplătirii la timp a facturilor și a restanțelor, în contextul în care Libanul se confruntă cu o profundă și prelungită criză economică, relatează Reuters.

Compania, care furnizează 370 de megawați de energie, adică un sfert din consumul Libanului, a anunțat că această săptămână va sista furnizarea de energie electrică, dacă nu se vor face pași spre soluționarea problemelor.

Oprirea curentului amenință să afecteze puternic țara și așa lovită de o criză politică, socială și economică prelungită și care nu își acoperea necesarul de energie electrică nici înainte de anunțul făcut de Karpowership.

Mulți libanezi se folosesc de generatoare deținute privat și se confruntă zilnic cu pierderi sau lipsă de curent electric.

„În ultimele 18 luni am fost foarte flexibili cu statul (n. red. - libanez), am livrat energie fără să fim plătiți și fără să existe vreun plan pentru plătirea datoriilor pentru că țara trecea prin vremuri foarte grele. Totuși, nicio companie nu poate să funcționeze într-un mediu în care riscurile sunt atât de directe și exagerate”, au transmis reprezentanții companiei.

Conform unei surse din această companie, restanțele depășesc 100 de milioane de dolari, iar guvernul libanez ar fi ignorat încercările companiei de a discuta pe tema plătirii datoriilor pentru a evita o sistare a furnizării de energie electrică.

Luna trecută, de asemenea, un procuror din Liban amenințat cu confiscarea șlepurilor care asigură furnizarea de energie electrică și să amendeze companie pentru acuzații de corupție în ce privește contractele. Compania neagă acuzațiile.

Cele două ambarcațiuni care furnizează energie au o capacitate de 202 megawați fiecare, iar contractul prevede furnizarea a 370 de megawați. O sursă din industria energiei din Liban spune că țara are o capacitate totală de 2.200 MW, însă doar 1.300 au fost furnizați, inclusiv cea furnizată din Turcia, de 370. Vârful cererii în 2020 a fost, însă, de 3500 de MW.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri