Generalul care l-a capturat pe Che Guevara a murit la 84 de ani

Data publicării:
General Gary Prado Salmon, imobilizat într-un scaun cu rotile, vorbește într-un interviu pentru AFP din casa sa din Santa Cruz, Bolivia, pe 5 octombrie 2007.
Generalul Gary Prado Salmon, care l-a capturat pe revoluționarul Che Guevara, a murit la vârsta de 84 de ani. Foto: Profimedia Images

Generalul Gary Prado Salmon, care în 1967 a condus operațiunea în urma căreia a fost capturat revoluționarul Ernesto "Che" Guevara, devenind un erou național în Bolivia, a murit la vârsta de 84 de ani, scrie BBC.

Gary Prado Salman a condus o unitate militară care a beneficiat și de sprijinul agenților secreți americani împotriva grupării conduse de Che Guevara, care plănuia răsturnarea guvernului bolivian și instaurarea unui regim comunist.

Implicarea SUA a venit în condițiile în care, în timpul Războiului Rece, guvernul de la Washington era îngrijorat de răspândirea regimurilor comuniste în America de Sud.

Che Guevara sosise în Bolivia după ce îl ajutase pe Fidel Castro să preia puterea în Cuba.

Revoluționarul argentinian avea inițial o echipă de 120 de oameni cu care spera să anime sentimentele comuniste din Bolivia și să răstoarne guvernul militar.

În 1967, când a fost localizat de trupele lui Gary Prado Salmon într-o zonă izolată din junglă, Che Guevara mai avea la dispoziție doar 22 de luptători.

La o zi după ce a fost capturat, Che Guevara a fost împușcat mortal de Mario Teran, unul dintre oamenii lui Gary Prado Salmon. Trupul acestuia a fost îngropat într-un loc secret.

Che-Guevara
Che Guevara, la scurt timp înainte să fie executat. Foto: Profimedia Images

Mormântul a fost descoperit însă în 1997, iar trupul deshumat a fost trimis în Cuba, unde Che Guevara a avut parte de o nouă înmormântare.

Pentru capturarea lui Che Guevara, Gary Prado Salmon a fost declarat erou național de guvernul bolivian.

Generalul a scris o carte în care și-a descris operațiunea și pe care a intitulat-o: "Cum l-am capturat pe Che".

Din 1981, generalul a fost imobilizat într-un scaun cu rotile după ce a fost împușcat accidental și a fost rănit la coloana vertebrală.

Fiul generalului l-a descris pe acesta drept: "o persoană extraordinară" care va fi aminitită pentru "dragostea, integritatea și curajul" de care a dat dovadă.

Acesta a adăugat că "al captura pe Che nu a fost cea mai mare realizare a sa, ci, mai degrabă, faptul că a contribuit la modelarea forțelor armate într-o instituție care respectă legile și constituția".

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri