Germania a numit primul comisar al țării dedicat problemelor privind comunitatea LGBTQ. „Toată lumea ar trebui să poată trăi liber”

Data actualizării: Data publicării:
Noul guvern german poate da un exemplu pentru societățile care se află în urmă în ceea ce privește tratarea problemelor comunității LGBTQ.
Noul guvern german poate da un exemplu pentru societățile care se află în urmă în ceea ce privește tratarea problemelor comunității LGBTQ. Foto: Profimedia Images

Germania a numit primul comisar al țării dedicat problemelor legate de comunitatea LGBTQ. Euronews notează că Sven Lehmann de la partidul Verzilor a fost numit miercuri de noul guvern de la Berlin pentru a ajuta Germania „să devină o țară pionieră în lupta împotriva discriminării”. 

Deputatul, în vârstă de 42 de ani, va fi responsabil cu pregătirea unui „plan național de acțiune” pentru promovarea acceptării și protejarea diversității, potrivit Ministerului Federal pentru Familie.

Lehmann va prelua postul ca parte a noului guvern de coaliție condus de cancelarul social-democrat Olaf Scholz.

Anterior, deputatul Verzilor a fost purtător de cuvânt al partidului pe probleme legate de comunitatea LGBTQ în Bundestag-ul Germaniei între 2018 și 2021. Circumscripția sa din Köln găzduiește, de asemenea, una dintre cele mai mari comunități LGBTQ din țară.

„Protecția persoanelor din cauza identității lor sexuale și de gen trebuie să fie garantată în Legea fundamentală (Constituția Germaniei)”, a declarat Lehmann după numire, adăugând că „drepturile fundamentale ale persoanelor trans, inter și non-binare trebuie în cele din urmă să fie pe deplin aplicate.”

„Toată lumea ar trebui să poată trăi liber, în siguranță și cu drepturi egale”, a adăugat acesta.

Noua poziție de delegat ministerial a fost salutată de o serie de grupuri și organizații LGBTQ din Germania, inclusiv Lesbian and Gay Association (LSVD).

Lehmann trebuie să devină „forța motrice a guvernului pentru a implementa proiectele politice legate de comunitatea LGBTQ promise în acordul de coaliție”, a declarat Henny Engels, care face parte din consiliul LSVD, pentru Deutsche Welle

„În acest moment, ar trebui să se străduiască urgent să se asigure că persoanele LGBTQ+ sunt incluse în mod explicit în programul de admitere pentru refugiații din Afganistan, care a fost prezentat recent de ministrul de externe Annalena Baerbock”, a adăugat Engels.

Berlin, Germany. 09th Dec, 2021. Sven Lehmann (Bndnis 90/Die Grnen), Parliamentary State Secretary in the Federal Ministry for Family Affairs, Senior Citizens, Women and Youth, looks into the photographer's camera after a press conference on the handover
Deputatul Partidului Verzilor, Sven Lehmann, noul comisar federal al guvernului german pentru problemele comunității LGBTQ. Foto: Profimedia Images

De altfel, două femei transgender, Tessa Ganserer și Nyke Slawik, au fost alese ca deputate în cel mai divers parlament al Germaniei de până acum, după alegerile din septembrie anul trecut. 

Coaliția condusă de Olaf Scholz promite reforme

Societatea Germană pentru Identitate Trans și Intersexualitate (DGTI) a declarat că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Lehmann pentru „o lume mai bună pentru toți oamenii trans, inter și non-binari”.

În ultimii ani, în Germania, au fost inițiate unele schimbări în această zonă a egalității și diversității, care acum pot fi aduse la bun sfârșit, a comunicat public DGTI. Din punctul de vedere al DGTI, aceasta include, mai presus de toate, abolirea „legii transsexualilor” și adoptarea unei „noi legislații privind autodeterminarea”.

În 2018, Germania a devenit una dintre puținele țări din lume care a recunoscut oficial existența a mai mult de două genuri, intruducând o a treia opțiune, „diversă”, pe lângă „masculin” și „feminin”.

În acordul de coaliție al noului guvern federal, cele trei partide de guvernământ au promis reforme majore pentru drepturile comunității LGBTQ+, inclusiv încetarea restricțiilor privind donarea de sânge de către bărbații gay, precum și modificări legale pentru a le permite persoanelor trans să-și determine propriul gen.

Coaliția dorește, totodată, să facă ca îngrijirea medicală legată de tranziție să fie acoperită integral de asigurările de sănătate și intenționează să creeze un fond de compensare pentru persoanele trans și intersexuale care au fost afectate de legislația anterioară, care includea sterilizarea forțată.

Crearea unui astfel de fond de compensare ar face ca Germania să calce pe urmele vecinilor europeni, Suedia și  Olanda.

Ulle Schauws, membră a legislativului federal de la Berlin, a spus că, deși Germania rămâne în urma multor țări în ceea ce privește drepturile persoanelor LGBTQ, noul guvern condus de Olaf Scholz poate să dea un exemplu pentru societățile care se află și mai în urmă în ceea ce privește tratarea problemelor comunității LBGTQ.

„Noua coaliție are sarcina de a se asigura că persoanele din comunitatea LGBTQ+ sunt în sfârșit luate în serios și realitățile diverselor familii se reflectă în legile noastre, astfel încât acestea să poată trăi fără discriminare”, a mai spus Schauws. 

Citește și: Parlamentul European declară Uniunea Europeană "zonă de libertate LGTBIQ"

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri