Germania, acord "istoric" cu Israel pentru apărare aeriană. Ce e scutul antirachetă Arrow-3, în valoare de 3,5 miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0809121816
Sursa foto: Profimedia Images

Germania și Israel au semnat, joi, un acord istoric în valoare de 3,5 miliarde de dolari pentru apărare aeriană. Prima economie a Europei va primi scutul antirachetă Arrow-3 în 2025, iar achiziția are loc în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia și poate contribui la securizarea spațiului aerian european. 

Germania - care se reînarmează după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a aprobat joi achiziţionarea din Israel a unui sistem de apărare antirachetă de tip Arrow-23, un acord ”istoric” care urmează să contribuie şi la securizarea spaţiului aerian european, relatează AFP. Sistemul de tip Arrow - a cărui livrare urmează să aibă loc în 2025 - ”va pregăti apărarea aeriană germană pentru viitor”, a declarat ministrul german al Apărării Boris Pistorius la semnarea acordului comercial, la Berlin, cu omologul său israelian Yoav Gallant.

”Este, fără exegerare, o zi istorică pentru naţiunile noastre”, a subliniat Pistorius.

Israelul a prezentat acest contract - în valoare de 3,5 miliarde de dolari - drept ”cel mai mare semnat vreodată”, în contextul în care industria apărării din Israle reprezintă o ramură importantă a economiei.  Acest acord este ”emoţionant pentru fiecare evreu”, în contextul în care are loc la ”doar 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial” şi ”tragediei Holocaustului”, a declarat, la rândul său, Gallant.

Ce e sistemul Arrow

Sistemul de tip Arrow este dezvoltat şi fabricat de către compania Israel Aerospace Industries (IAI), în colaborare cu constructorul de avioane american Boeing. Arrow-3 - nivelul superior al acestui dispozitiv antirachetă - este destinat interceptării rachetelor deasupra atmosferei şi are o rază de acţiune de până la 2.400 de kilometri.

Acest armament are o rază de acţiune mai mare decât cea a sistemului american de apărare aeriană de tip Patriot şi sistemului IRIS-T, folosit în prezent de Germania. Berlinul are în plan să adauge dispozitivul Arrow acestor două sisteme, pentru a-și atinge obiectivul de a crea un scut antirachetă european modern. 

Detalii despre sistemul de apărare aerian Sky Shield sunt de găsit AICI. 

Polonia, Italia și Franța nu sprijină proiectul

Inițiativei Sky Shield i s-au alăturat, până în prezent, 19 ţări, printre care și România, care a semnat scrisoarea de intenție. Pe listă nu se regăsesc Polonia, Italia sau Franţa, care îndeamnă la altă abordare strategică şi industrială, bazată pe echipamente europene. Parisul, spre exemplu, nu a fost de acord cu achiziția de armament din Israel și SUA. 

De la începutul lui 2022, când Rusia a invadat Ucraina, Germania s-a angajat să investească mai mult în apărare și a pus la bătaie un fond în valoare de 100 de miliarde pentru noi achiziții militare.  După epuizarea acestui fond, efortul bugetar trebuie să fie susținut, dacă Berlinul vrea să aloce 2% din PIB apărării, la fel ca marile puteri din cadrul NATO.

Editor : Ciprian Ioana

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri