Germania: Conturile deschise la Gazprombank pentru plata în ruble nu încalcă sancțiunile

Data publicării:
Ministrul german al economiei face o declaratie de presa fotografiat oblic
Robert Habeck, ministrul german al economiei. Foto: Profimedia

Ministerul economiei german susține că deschiderea de conturi la Gazprombank și plata în acestea în dolari sau euro, urmând ca aceste monede să fie schimbate în ruble din aceste conturi, nu reprezintă încălcarea sancțiunilor, relatează Reuters.

Anunțul vine în condițiile în care Rusia a anunțat că nu va mai livra gaze naturale clienților care refuză să facă plata în ruble printr-o procedură nouă stabilită de Kremlin. Anterior, Polonia și Bulgaria au fost decuplate de la gaz, ca urmare a refuzului de a plăti în ruble.

Germania, una dintre cele mai dependente de gaz rusesc țări europene, a spus în nenumărate rânduri că decuplarea bruscă de la importurile energetice din Rusia i-ar afecta puternic economia. Rușii au profitat de această ocazie pentru a găsi o „breșă” în sancțiunile occidentale și au cerut, cu încălcarea contractelor, plata în ruble prin intermediul unor conturi deschise de clienți la Gazprombank.

Decretul lui Putin prevede că Gazprom va deschide conturi speciale de tip „K” pentru clienții străini. O companie europeană ar urma, astfel, să transfere valută în aceste conturi, iar banca rusească ar converti apoi plata în ruble și ar face transferul către un alt cont „K” care aparține Gazprom.

Conform decretului, obligația de plată ar urma să fie stinsă abia din momentul în care rublele ajung în conturile Gazprom.

„Avem reguli europene în ce privește modalitățile de plată, iar conform acestor reguli, aceste conturi nu încalcă sancțiunile dacă plata inițială se face în euro sau dolari”, a transmis ministerul german.

Conform unei surse guvernamentale, țara în care este deschisă un cont K este irelevantă, atâta vreme cât banca în cauză nu se află pe lista de sancțiuni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri