Grecia anunță că va folosi drone și va instala senzori de temperatură în păduri, pentru a monitoriza în timp real incendiile

Data actualizării: Data publicării:
incendii in grecia
Schimbările climatice agravează incendiile devastatoare din Grecia, a avertizat premierul, în timp ce incendiul din Evros continuă să ardă. FOTO: Profimedia Images

Schimbările climatice agravează incendiile devastatoare din Grecia, a avertizat premierul, în timp ce incendiul din Evros continuă să ardă. Autoritățile au decis să folosească drone și să instaleze senzori de temperatură în păduri pentru a monitoriza incendiile de vegetație în timp real, transmite euronews.com.

Grecia va folosi drone și va instala senzori de temperatură în păduri pentru a îmbunătăți prevenirea stingerii incendiilor, a declarat prim-ministrul țării, după criticile activiștilor pentru climă în legătură cu incendiul devastator care a ars timp de aproape două săptămâni.

Un incendiu din regiunea de nord-est a Evros, cel mai mortal incendiu din Europa în această vară, a continuat să ardă pentru a 14-a zi vineri, după ce a ucis cel puțin 20 de persoane.

Incendiul mamut - cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE - a distrus mii de case.

Schimbările climatice au agravat incendiile din Grecia

Incendiile de vară sunt obișnuite în națiunea mediteraneană, dar guvernul a spus că schimbările climatice le-au agravat anul acesta.

„Deși am fost mai pregătiți decât oricare alt an, ne-am confruntat cu o combinație fără precedent de incidente”, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis în parlament, invocând un val de căldură sever în iulie, cel mai lung din ultimii ani în Grecia, apoi vânturi neobișnuit de puternice. El a spus că autoritățile au inițiat măsuri pentru achiziționarea a peste 100 de drone pentru a monitoriza incendiile în timp real.

Există, de asemenea, planuri de instalare a senzorilor de temperatură în siturile arheologice și în pădurile cu risc ridicat, a spus Mitsotakis.

Sute de pompieri au continuat să lupte vineri cu incendiul masiv Evros, după alte evacuări peste noapte.

Ecologiștii au acuzat autoritățile elene că cheltuiesc mai multe fonduri pentru stingerea incendiilor decât pentru prevenire.

Mitsotakis a spus că zeci de milioane de euro au fost cheltuiți în prevenirea incendiilor de vegetație în acest an, dar că tot nu a fost suficient.

„Este criza climatică un alibi pentru orice? Nu, nu este”, a spus el parlamentarilor, adăugând, totuși, că încălzirea globală a contribuit la intensificarea incendiilor de vegetație care, de cele mai multe ori, au fost declanșate din neglijență umană.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri