Grecia şi Cehia vor să cumpere avioane de luptă F-35

Data publicării:
avion de lupta F-35
Avion de luptă F-35. Foto: Profimedia Images

Grecia şi Republica Cehă intenționează să achiziţioneze avioane de luptă F-35 produse de Lockheed Martin, potrivit unui responsabil al grupului american. "Grecia şi-a exprimat interesul, Cehia şi-a exprimat interesul", a declarat, miercuri, JR McDonald, responsabil cu dezvoltarea F-35, într-o conferinţă de presă organizată la salonul aeronautic de la Berlin.

Grupul este "în discuţii" cu aceste două state şi, "din câte ştim, Republica Cehă este aproape de o decizie", a spus McDonald.

În cazul Greciei, ar fi vorba despre completarea flotei de 18 avioane Rafale cumpărate anul trecut din Franţa pentru 2,5 miliarde de euro, notează AFP, citată de Agerpres. 

F-35 este considerat în prezent avionul de vânătoare cel mai performant de pe piaţă, forma fuselajului şi vopseaua specială cu care este acoperit făcându-l greu detectabil de radare sau în infraroşu.

Acest aparat se impune tot mai mult în NATO şi în Europa: Marea Britanie, Italia, Ţările de Jos, Norvegia sau Polonia au dat comenzi pentru F-35 în ultimii ani.

Varşovia a cerut chiar 'accelerarea procesului de livrare', în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, a indicat McDonald, care a admis totuşi că livrarea primului avion, prevăzută în 2024, 'nu va putea fi făcută mai devreme'.

Recent, şi Germania şi-a anunţat intenţia de a cumpăra 35 avioane F-35 pentru a înlocui flota învechită de aparate Tornado, în cadrul unei investiţii masive de 100 miliarde de euro pentru modernizarea armatei.

Anunţul a nemulţumit Parisul, dat fiind că proiectul unei apărări comune europene se află în centrul proiectului european al preşedintelui Emmanuel Macron.

AFP mai scrie că succesul avionului F-35 pune în umbră aparatele Rafale şi Airbus ale Eurofighter, şi periclitează proiectul viitorului avion de luptă european (SCAF).

Piatra de temelie a proiectului Europa apărării, SCAF trece prin turbulenţe din cauza rivalităţilor legate de repartizarea producţiei între francezii de la Dassault şi Airbus, care reprezintă interesele germane şi spaniole.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri