Guvernul britanic schimbă definiția extremismului. Noul statut vizează organizațiile care au o ideologie bazată pe violență și ură

Data publicării:
Definition of extremism
Secretarul de stat Michael Gove (foto) spune că o creștere a extremismului de la războiul Israel-Gaza a reprezentat „un risc real” pentru Regatul Unit. Sursa foto: Profimedia Images

Miniștrii britanici au anunțat o nouă definiție a extremismului conform căreia anumite organizații vor fi blocate de la finanțarea guvernamentală și de la întâlnirile oficiale, informează BBC.

Noua definiție se va aplica, dar nu va incrimina, grupurile care promovează o ideologie bazată pe „violență, ură sau intoleranță”.

Michael Gove, secretar de stat pentru locuințe, comunități și administrația locală din Marea Britanie, a declarat că o creștere a extremismului de la războiul Israel-Gaza a reprezentat „un risc real” pentru Regatul Unit.

Foștii secretari de interne avertizează împotriva politizării extremismului

Avocații libertăților civile, grupurile comunitare și parlamentarii au criticat recent retorica guvernamentală asupra extremismului.

Zara Mohammed, șeful Consiliului Musulman din Marea Britanie, a declarat pentru BBC că definiția ar duce la „țintirea injustă a comunităților musulmane”.

Revizorul independent al guvernului privind legislația terorismului, Jonathan Hall, a avertizat că noua politică „ar putea submina reputația Regatului Unit, deoarece nu ar fi văzută drept democratică”.

Nu se știe ce grupuri își propune guvernul să eticheteze drept extremiste, deși a promis că va publica o listă în săptămânile următoare și a sugerat că vor fi vizați islamiștii și neonaziștii.

La începutul acestei luni, prim-ministrul Rishi Sunak a stat în fața reședinței sale din Downing Street și a spus că există „forțe aici, acasă, care încearcă să ne despartă”.

Discutând despre protestele pro-palestiniene care au avut loc de la atacurile Hamas din Israel, el a spus: „În prea multe ocazii recent, străzile noastre au fost deturnate de grupuri mici care sunt ostile valorilor noastre și nu respectă tradițiile noastre democratice”.

Noua definiție a extremismului în Regatul Unit

Conform noii definiții, care intră în vigoare joi, extremismul este „promovarea sau glorificarea unei ideologii bazate pe violență, ură sau intoleranță, care urmărește:

- a nega sau distruge drepturile și libertățile fundamentale ale altora;
- sau să submineze, să răstoarne sau să înlocuiască sistemul de democrație parlamentară liberală și drepturile democratice din Regatul Unit;
- sau creează în mod intenționat un mediu permisiv pentru ca alții să obțină rezultatele de la punctul 1 sau/și 2."

Definiția anterioară, introdusă în 2011 în cadrul strategiei de securitate Prevent, descria extremismul drept „opoziție vocală sau activă față de valorile fundamentale britanice, inclusiv democrația, statul de drept, libertatea individuală și respectul și toleranța reciprocă față de diferite religii și credințe”.

Guvernul spune că noua definiție este „mai restrânsă și mai precisă” și va ajuta la „articularea în mod clar” a modului în care extremismul este „evidențiat” în comportamente.

De asemenea, se spune că va exista un „prag maxim” pentru a fi clasificat drept extremist și că politica nu îi va viza pe cei cu „convingeri private, pașnice”.

Organizațiile sau persoanele definite ca extremiste nu vor fi incriminate

Organizațiile sau persoanele adăugate pe listă nu vor fi incriminate, spre deosebire de grupurile teroriste. În schimb, li se va interzice contactul cu guvernul și nu vor putea primi finanțare guvernamentală.

Odată cu redefinirea, a fost înființată și o nouă unitate - Centrul de excelență pentru combaterea extremismului - pentru a colecta informații și a identifica grupurile extremiste.

Grupurile și persoanele etichetate ca extremiste au dreptul de a solicita o reevaluare și de a prezenta noi dovezi petru revizuirea statutului.

Dacă încă nu sunt de acord, ei pot contesta decizia guvernului printr-un control judiciar, care însă va fi mai costisitor.

Anunțând schimbarea, Gove a spus că „valorile noastre de incluziune și toleranță sunt supuse provocării extremiștilor”.

„Pentru a ne proteja valorile democratice, este important atât să consolidăm ceea ce avem în comun, cât și să fim clari și preciși în identificarea pericolelor prezentate de extremism”, a subliniat secretarul de stat.

Ce spun cei care se opun redefinirii extremismului

Criticii au avertizat că o nouă definiție ar putea agrava tensiunile comunitare și ar putea expune miniștrii la provocări legale dacă definiția este prea generală.

Hall a declarat pentru BBC că „orice încercare de a actualiza definiția extremismului a eșuat, deoarece nu este niciodată clar ce încercați să preveniți prin definirea extremismului”.

„Ceea ce vedem este o îndepărtare de la oamenii care fac lucruri rele, spre cei care gândesc lucruri rele sau au o ideologie proastă”, a subliniat acesta.

Azhar Qayum, CEO al organizației neguvernamentale Muslim Engagement and Development, a declarat că „delegitimizarea disidenței legale în acest fel subminează în sine principiile liberal-democratice” și că „a înștiințat guvernul”.

Liderul adjunct al Partidului Laburist, Angela Rayner, a declarat că extremismul este o „problemă gravă care necesită acțiuni serioase” și că „nu este suficient să găsești o nouă definiție”.

„Strategia de contra-extremism a guvernului este de nouă ani depășită și au eșuat în mod repetat să definească islamofobia”, a spus ea.

Într-o scrisoare deschisă publicată duminică în The Guardian, foștii secretari de interne Priti Patel, Sajid Javid și Amber Rudd i-au îndemnat pe conservatori și laburişti să „colaboreze pentru a construi o înțelegere comună a extremismului și o strategie de prevenire care să reziste testului timpului, indiferent de partidul care câștigă alegerile”.

„În perioada premergătoare alegerilor generale este deosebit de important ca acel consens să fie menținut și ca niciun partid politic să nu folosească problema pentru a căuta un avantaj tactic pe termen scurt”, au spus aceștia.

Brendan Cox, soțul parlamentarului ucis Jo Cox și fondatorul Survivors Against Terror, care a semnat și scrisoarea menționată, a spus că noua definiție nu este „politica pământului pârjolit de care ne temeam acum câteva săptămâni”.

El a adăugat că există „câteva elemente constructive”, dar că abordarea guvernului a fost „gestionată și implementată greșit”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri