Guvernul danez doborât de nurci revine la putere

Data actualizării: Data publicării:
Mette Frederiksen își ține palmele unite în dreptul feței
Mette Frederiksen va rămâne prim-ministră a Danemarcei, după ce coaliția de stânga a obținut o nouă victorie în alegerile din 2022. Foto: Profimedia Images

Coaliția de stânga din Danemarca păstrează puterea și după alegerile de marți după ce a obținut cele mai multe voturi într-un scrutin perceput ca fiind un vot de încredere în lidera guvernului, Mette Frederiksen, scrie BBC.

Șefa guvernului de la Copenhaga va forma din nou guvernul, coaliția ei obținând în jur de 90 de mandate în parlament, cel mai bun rezultat din ultimele două decenii.

În ciuda predicțiilor social-democrații danezi au obținut două mandate în plus. Frederiksen a fost obligată să convoace alegeri anticipate în octombrie după scandalul nurcilor din pandemie. Un nou raport publicat în vară, cu privire la felul în care a fost gestionată criza în pandemie, a dus la prăbușirea rapidă a guvernului.

Raportul a arătat că ordinul guvernului de a ucide în jur de 15 milioane de nurci, în 2020, nu a avut bază legală. Deși Frederiksen nu a știut că ordinul este ilegal atunci când l-at dat, raportul a zguduit coaliția, iar unul dintre partenerii de guvernare a amenințat cu ieșirea de la guvernare dacă nu sunt convocate alegeri.

La numărătoarea voturilor, nu părea clar dacă coaliția de stânga va reuși să obțină mandatele necesare și au existat sugestii că nici blocul de opoziție, al liberalilor, nu va reuși să obțină majoritatea, fapt ce ar fi însemnat că recentul format partid al Moderaților ar fi urmat să decidă cine ajunge la guvernare.

Într-un final, însă, coaliția de stânga a reușit să obțină 87 de mandate în Danemarca, încă unul în insulele Feroe, și alte două în teritoriul autonom Groenlanda.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri