Guvernul polonez vrea să schimbe peste 50 de ambasadori. Preşedintele Andrzej Duda se opune

Data publicării:
duda
Președintele polonez Andrzej Duda. Foto: Profimedia

Ministerul Afacerilor Externe polonez a anunţat, miercuri, declanşarea de proceduri pentru a înlocui peste 50 de ambasadori, inclusiv în ţări precum SUA şi China, însă joi preşedintele polonez Andrzej Duda s-a pronunţat împotriva acestui plan al guvernului, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Potrivit unui comunicat al diplomaţiei poloneze, „au fost declanşate proceduri” pentru a pune capăt misiunii diplomatice a peste 50 de ambasadori, iar în paralel mai mult de zece candidaturi la posturi de ambasadori propuse de fosta majoritate „au fost retrase”.

Joi, însă, preşedintele Andrzej Duda, provenit din majoritatea naţionalist-populistă, a criticat, potrivit cabinetului său, acest proiect al noului guvern pro-european de a înlocui peste 50 de ambasadori polonezi în lume.

Nu este posibil „ca statul să piardă brusc 50 de ambasadori”, a declarat şefa cabinetului prezidenţial, Grazyna Ignaczak-Bandych. „Aceasta nu este o decizie individuală a ministrului de externe”, a adăugat ea.

„Este adevărat că guvernul este responsabil de politica externă, însă decizia, pozitivă sau nu, ţine de competenţa preşedintelui”, a insistat ea la radioul public polonez.

În timpul vizitei sale în SUA, marţi şi miercuri, preşedintele Duda a atenţionat el însuşi că „niciun ambasador polonez nu poate fi numit sau rechemat fără semnătura preşedintelui” şi că decizia sa este „fundamentală” în materie.

„Sper că preşedintele va coopera în mod constituţional în această privinţă şi nu va sabota aceste demersuri”, a spus joi Jan Grabiec, şeful de cabinet al premierului.

Întrebat asupra acestui subiect, şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a declarat că el rămâne „în dialog cu preşedintele”. „Vom proceda în mod civilizat”, a dat el asigurări la postul de radio RMF FM.

Cu toate acestea, el nu a exclus ca Varşovia să numească însărcinaţii cu afaceri - o procedură cu reguli mai puţin formale - pentru a înlocui unii ambasadori în caz de dificultăţi cu nominalizarea.

Guvernul a ales deja această soluţie pentru a-l înlocui pe diplomatul său la post la Uniunea Europeană, unde Varşovia este deja reprezentată de un însărcinat cu afaceri.

Potrivit EFE, reprezentarea poloneză în zona euro-asiatică va fi una dintre cele mai afectate de aceste schimbări, după ce s-a descoperit că, în timpul guvernului precedent, a funcţionat o reţea de vânzare ilegală de vize Schengen în ţări precum India, Egipt sau Iordania.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri