Hackeri chinezi au lansat atacuri asupra oficiali europeni pentru a fura informații despre economiile afectate de pandemie

Data actualizării: Data publicării:
atac cibernetic china
Hackeri chinezi au accesat e-mailuri guvernamentale, inclusiv din SUA. Microsoft dezvăluie cum acționa Storm-0558. Foto: Getty Images

Un grup de hackeri ai statului chinez a luat în vizor oficiali guvernamentali europeni, diplomați, organizații non-profit și alte organizații globale, într-o campanie de tip phishing menită să adune informații despre economiile globale care se recuperează din cauza pandemiei, potrivit experților în securitatea cibernetică, transmite Bloomberg.

În martie, hackerii, parte a unui grup cunoscut drept APT TA413, au trimis emailuri de phishing ce mimau ghidul OMS privind COVID-19, în încercarea de a atrage victimele să acceseze un atașament ce conține cod malițios, potrivit unui raport al firmei de securitate cibernetică Proofpoint, dat miercuri publicității. Aceta arată că email-ul malițios a fost trimis către “numeroase entități implicate în politici economice și prognoze din Europa”.

Același tip de malware a fost descoperit într-o campanie de phishing din iulie, ce avea în vizor disidenți tibetani, un tip de atac pentru care grupul de hackeri TA413 este cel mai cunoscut, potrivit Proofpoint.

Programul de malware, numit Sepulcher, permite atacatorilor să citească, scrie și să șteargă fișiere, printre alte funcționalități. Nu este clar în ce măsură hackerii au putut să penetreze rețelele grupurilor care au fost luate la țintă.

Campania care se concentra pe entități economice, diplomatice și legislative din Europa sugerează o realiniere temporară a hackerilor chinezi “pentru colectarea informațiilor despre economiile globale afectate de pandemia de COVID-19”, potrivit raportului.

Oficiali de top ai OMS au fost de asemenea luați în vizor de state suspectate la începutul anului, pe măsură ce aceștia continuau să conducă răspunsul global la pandemie.

Uniunea Europeană a emis la sfârșitul lunii iulie primele sancțiuni cibernetice împotriva indivizilor și entităților luate la țintă, care au inclus pe cei implicați în operațiuni de hacking legate de spioni chinezi.

Raportul Proofpoint apare în mijlocul avertisementelor din partea SUA că hackerii chinezi iau în vizor cercetarea privind posibilele tratamente și vaccinuri pentru coronavirus. În iulie, Departamentul de stat pentru Justiție al SUA a acuzat doi hackeri chinezi pentru încercarea de furt de date, inclusiv cercetarea privind virusul, de la companii occidentale din 11 țări.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...