HĂRȚI. Metale rare, uraniu, petrol, gaze și cărbune. Miza economică uriașă a lui Putin în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
prigojin cu wagner in mina
Prigojin și mercenarii Wanger, într-o mină de sare din Soledar.

Mizele războiului purtat de Putin în Ucraina sunt unele strategice, militare și politice, dar în același timp există și mize economice uriașe pentru Moscova. Dacă peste harta războiului început în urmă cu an este suprapusă harta resurselor naturale din Ucraina putem înțelege mai bine de ce pentru liderul de la Kremlin sunt cu atât mai importante regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie sau Herson, dar și unele teritorii pe care la începutul invaziei le-au ocupat soldații lui Putin.

Ucraina are a doua cea mai mare rezervă de gaze naturale cunoscută din Europa, în afară de rezervele de gaz ale Rusiei. Conform unei estimări din 2019, Ucraina are 1,1 trilioane de metri cubi de gaze naturale.

De asemenea, potrivit unei analize publicate de SecDev, un think-tank de cercetare și analiză cu sediul în Ottawa, Ucraina deține 117 dintre cele mai utilizate 120 de minerale și metale rare din lume fiind în același timp o sursă importantă de combustibili fosili.

Țara ocupă locul al patrulea la nivel global în ceea ce privește valoarea totală evaluată a resurselor naturale, cu aproximativ 15 miliarde de dolari producție anuală și o potențială „valoare evaluată” care ar putea ajunge la zeci de mii de miliarde de dolari, potrivit analizei SecDev.

harta resursele ucrainei
Sursa: SecDev

Regiunea Donbas, unde au avut loc cele mai multe lupte în ultimii opt ani, este adesea denumită „inima industrială a Ucrainei”.

Zăcământul de cărbune din Donbas se întinde de-a lungul întregii granițe estice a Ucrainei până în apropierea teritoriului Rusiei. Este al patrulea ca mărime din Europa, cu rezerve extractibile estimate între 10 și 60 de miliarde de tone. O mare parte dintre aceste rezerve sunt de înaltă calitate, un sfert sunt antracit, cărbunele cu cel mai mare conținut de carbon, cele mai puține impurități și cea mai mare densitate energetică.

Cărbunele reprezintă peste 90% din rezervele de combustibili fosili ale Ucrainei. În 2019, Ucraina s-a clasat pe locul șase în lume pentru rezervele de cărbune după Statele Unite, China, India, Australia și Rusia.

Aproximativ 80% din rezervele de petrol, gaze naturale și cărbune ale Ucrainei se găsesc în regiunea Nipru-Donețk, care a fost punctul central al operațiunilor militare ale Rusiei de „eliberare” a țării, se arată în raportul SecDev.

Ucraina a fost al cincilea cel mai mare exportator de minereu de fier din lume în 2019, iar în același an, minereul de fier a fost al treilea cel mai exportat produs din țară.

Ucraina, și în special Donbas, este liderul Europei în ceea ce privește rezervele de minereuri de uraniu, clasându-se pe locul șapte în lume. Țara ocupă locul al doilea la rezervele de minereu de titan în Europa, al doilea la nivel mondial în rezervele explorate de minereuri de mangan și al doilea în Europa în ceea ce privește rezervele de minereu de mercur.

ucraina resurse 1
Sursa: pngwing.com

Uraniul natural și uraniul slab îmbogățit pot fi folosite pe post de combustibil pentru reactoare nucleare de generare a energiei, reactoare de cercetare, producție militară de plutoniu și reactoare de propulsie navală. Uraniul foarte îmbogățit poate alimenta propulsia navală, reactoarele militare de producție de plutoniu și tritiu și poate acționa ca materie primă pentru producția de arme nucleare.

Aliajele de titan sunt printre cele mai comune metale utilizate în tehnologia militară pentru orice, de la piese de avioane la carcase de rachete, blindaje, construcție de nave maritime și nave spațiale, se arată într-o analiză Forbes.

Unele estimări indică faptul că până la 20% din rezervele mondiale dovedite de minereuri de titan sunt situate în Ucraina.

ucraina resurse 2
Sursa: pngwing.com

De asemena, litiul este o componentă principală a bateriilor vehiculelor electrice. Majoritatea companiilor auto se uită la rezervele de litiu din întreaga lume.

Zăcămintele de litiu se găsesc într-o zonă cunoscută ca „scutul ucrainean”, o fâșie de pământ din mijlocul țării care începe de la granița de nord cu Belarus până la țărmurile Mării Azov, în sudul Donbasului. Conform studiilor serviciului geologic ucrainean, în rocile antice ale acestui „scut” se ascund depozite de litiu cu mare potențial, resurse care au fost identificate în principal în zona Mariupol, orașul-port distrus de bombardamentele rusești.

litiu ucraina
Sursa: renewablematter.eu

„Este posibil să nu fie motivul principal al invaziei, dar, fără îndoială, bogăția minerală a Ucrainei este unul dintre motivele pentru care această țară este atât de importantă pentru Rusia”, a declarat Rod Schoonover, fost director al departamentului de Mediu și Resurse Naturale al Consiliului Național de Informații din SUA.

Potrivit analizei SecDev, publicate anul trecut, resurse ale Ucrainei în valoare de cel puțin 12,4 trilioane de dolari sunt acum sub controlul Rusiei. Această cifră reprezintă aproape jumătate din valoarea în dolari a celor 2.209 depozite analizate de companie. Pe lângă 63% din zăcămintele de cărbune ale țării, Moscova a confiscat 11% din zăcămintele sale de petrol, 20% din zăcămintele de gaze naturale, 42% din metale și 33% din zăcămintele sale de pământuri rare și alte minerale esențiale, inclusiv litiu.

De asemenea, din primele luni ale invaziei, Rusia a ocupat inclusiv centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa. 

centrala zaporojie profimedia-0712728200
Centrala nucleară de la Zaporojie este sub controlul forțelor ruse. Foto: Profimedia Images

Forțele ruse dețin în prezent atât centrala nucleară situată în sudul Ucrainei, cât și zonele învecinate până aproape de teritoriul controlat de ucraineni. Chiar dacă nu funcționează toate cele șase reactoare nucleare, centrala este un pericol pentru că stochează deșeuri radioactive.

Pentru Rusia este vitală și alimentarea cu apă a Crimeei anexate ilegal în 2014 prin Canalul Crimeei de Nord.

crimeea canal
Canalul Crimeei de Nord. Foto: Maps

În a treia zi a invaziei, trupele ruseşti au aruncat în aer un baraj construit de Ucraina, care tăia importantul canal din nordul Crimeii de la râul Nipru, întrerupând aprovizionarea cu apă a Crimeii din 2014. Controlul canalului a fost preluat de paraşutişti după atacarea Ucrainei.

Înainte de anexarea Crimeei de către Rusia, până la 90% din aprovizionarea cu apă se făcea prin această structură.

Interesele private ale liderului mercenarilor Wagner

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, este interesat să preia controlul sării și ghipsului din minele din apropierea orașul Bahmut, unde trupele sale luptă de luni bune, a declarat recent un oficial de la Casa Albă.

prigojin cu wagner in mina
Prigojin și mercenarii Wanger, într-o mină de sare din Soledar.

Există indicii că motivele financiare se află în spatele „obsesiei” Rusiei și a lui Prigojin pentru Bahmut, a adăugat oficialul. Statele Unite au acuzat anterior mercenarii ruși că exploatează resursele naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan și în alte părți pentru a ajuta la finanțarea războiului Moscovei în Ucraina. 

Potrivit Business Insider, afacerile de petrol, gaze, aur și diamante ale liderului mercenar rus Evgheni Prigojin au generat venituri de 250 de milioane de dolari în ultimii ani. Vânzările au venit din operațiunile sale cu gaze, diamante, aur și petrol din Africa și Orientul Mijlociu.

 

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri