Exclusiv Imagini dintr-un spital subteran din Israel, de lângă granița cu Liban. Unitatea este ca un buncăr pentru răniți

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
spital israel
Foto: Captură video Digi24

Într-o zonă constant amenințată de atacuri și de războaie sângeroase, medicii din Israel și-au construit propriul spital subteran. Trimișii speciali Digi24 în Israel, Cristina Cileacu si Valentin Stan, au filmat, marți, în spitalul Galilee Medical Center, care se află în apropierea graniței cu Liban. 

 

Spitalul a fost înființat în anul 1950, adaptându-se treptat la nevoile și amenințările cu care se confruntă comunitatea. Medicii de aici tratează zilnic, fără întrerupere, oamenii aflați în nevoie dintr-o comunitate de 660.000 de oameni. În urma ultimelor amenințări, spitalul s-a adaptat și și-a fortificat unitatea de primiri urgențe și anumite clădiri, la momentul actual spitalul însumând cel mai mare număr de medici din Israel. 

Locul în care astăzi se află departamentul de primiri urgențe a fost până în 2012 un buncăr. Medicii de aici au adaptat unitatea medicală pentru a putea îngriji bolnavii și răniții, pe care-i transportă în subteran.

„Acum suntem la departamentul de urgențe, a fost construit în 2012, a fost inițial un adăpost pe timp de bombardamente. Puteți vedea ușile de securitate, uși groase... Deși ne aflăm acum la nivelul solului, lucrăm într-un buncăr.  Acolo unde sunt ambulanțele, acoperișul de deasupra acestora e construit la standarde foarte înalte ca să reziste la un eventual atac, astfel încât atunci când vin pacienții, când îi aduc asistenții, să fie protejați.  Suntem aici să ajutăm o comunitate de 660.000 de oameni din zona de vest. Este o comunitate foarte diversă, jumătate sunt evrei, jumătate sunt arabi, musulmani, creștini, diverse comunități, e cât se poate de divers...

Suntem cea mai mare instituție, spitalul nostru are cel mai mare număr de angajați. Așa că îngrijim o vastă comunitate în această zonă, la granița cu Liban, cu 660.000 de rezidenți și ne dăm silința să avem cea grijă cât mai bine de aceștia în fiecare zi pe timp de pace. Dar trebuie să fim și ne pregătim mereu în cazul în care avem o urgență. De asta încercăm să ne fortificăm unele dintre clădiri astfel încât, pe timp de criză, să putem trata pacienții”, spune Sharon Mann, reprezentantă a departamentului de relații internaționale.

Aici ajung și soldați răniți în confruntările de la granița cu Libanul.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Ați avut aici soldați care au luptat cu Hezbollah la granița de nord?

Sharon Mann: Noi am avut peste 200 de răniți în urma acestui atac din nord, câțiva dintre ei au fost soldați, nu pot să zic câți anume.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Acesta e cel mai apropiat spital de granița de nord, corect?

Sharon Mann: Da, suntem cel mai apropiat spital din Israel față de orice altă graniță cu Israel.

Coordonatoarea secției de ATI pentru prematuri este chiar un medic român. Femeia povestește cum, încă de la primul atac din 7 octombrie, copiii nou-născuți au fost aduși în subteran. Operațiunea este complexă, însă cadrele medicale s-au mobilizat rapid și au pregătit complexul special construit pentru situații de război.

„În ziua în care a început acest război, am fost prima secție coborâtă aici. Să iei 600 de grame și să-i aduci, nu e ușor, e o operație complexă, fiecare persoană coboară cu un incubator, cu mașinile de ventilat, toată lumea a venit înapoi la spital sâmbătă ca să aducem toți copiii aici.

În războiul din 2006 nu era acest complex și am fost coborâți în partea de jos când spitalul a primit o rachetă, era mai puțin aparat ca aici, imediat s-a construit acest complex care e aparat. Tot spitalul e acum sub pământ. Nu e comod, însă menținem ceea ce facem sus în secție. Să nu fie infecții. Ce facem în secție facem și aici. N-am să dau nimănui satisfacția să-mi fie frică”, spune Fleisher Sheffer Vered, seful secției de terapie intensivă pentru prematuri.

Medicii și autoritățile se reunesc de minimum două ori pe zi pentru a evalua situația războiului și pentru a verifica rezervele de apă, oxigen și numărul de paturi disponibile pentru răniți.

„Acesta e centrul de control, e deschis non-stop de când a început războiul și aici facem evaluarea situației, de două ori pe zi. Și dacă războiul ar începe la granița cu Libanul, vom face evaluări la jumătate de oră dacă este nevoie. Așa că toată conducerea stă aici și se uită la ecranele care nu sunt pornite acum și iau decizii în ceea ce privește evacuarea pacienților, a cadrelor medicale”, arată directorul adjunct al spitalului Galilee Medical Center,  Tsvi Sheleg.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Ce e pe ecran acum?

 Tsvi Sheleg: Sunt camere care filmează peste tot în spital, putem să schimbăm între ele. Una dintre ele arată unitățile de operare, care e deschisă, care nu... Cealaltă arată numărul de pacienți din adăposturile subterane, câte paturi disponibile avem, altul ne arată chestiuni logistice cum ar fi oxigen, rezervele de apă etc.

Ce vedeți în zare e Liban, practic atât de aproape e spitalul în care filmăm, cel securizat, cel care își desfășoară activitatea în subteran. De granița cu Libanul, de partea cealaltă, este gruparea Hezbollah. 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri