În timp ce Rusia și Iranul își întăresc legăturile într-o atmosferă de „încredere”, SUA se declară îngrijorate

Data publicării:
Sergei Lavrov și președintele Iranului Ebrahim Raisi în Teheran
Foto: Serghei Lavrov (st) și Ebrahim Raisi (dr) / Sursa foto: Profimedia Images

Rusia și Iranul își consolidează relațiile bilaterale într-o atmosferă de „încredere”, a declarat marți dimineața Ministerul de Externe al Rusiei, după ce șeful său, Serghei Lavrov, a fost primit de președintele iranian Ebrahim Raisi în timpul unei vizite la Teheran. SUA se declară îngrijorate de „parteneriatul în creștere” între cele două state, transmite Reuters.

„Într-o atmosferă tradițională de încredere, aspectele actuale ale agendei bilaterale au fost discutate în mod substanțial, cu accent pe construirea în continuare a întregului complex de parteneriat multifațet ruso-iranian”, a declarat Ministerul rus de Externe într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.

Serghei Lavrov, care a plecat la Teheran la scurt timp după o călătorie în Asia, în China și Coreea de Nord, a discutat despre proiecte de energie și logistică cu ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian.

Iran Russia
Foto: Serghei Lavrov (st) și Hossein Amir-Abollahian (dr) / Sursa foto: Profimedia Images

Așa cum obișnuiește Rusia, nu au fost dezvăluite multe detalii ale discuțiilor, care au avut loc pe fondul tensiunilor în creștere din Orientul Mijlociu.

Lavrov a participat, de asemenea, la discuțiile regionale găzduite de Iran, cu scopul de a aduce pacea în regiunea Caucazului de Sud, după ce forțele azere au recucerit luna trecută regiunea separatistă Nagorno-Karabah și au forțat mii de etnici armeni să fugă.

De la lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Moscova a căutat să strângă legăturile cu țările considerate în mod tradițional aliniate cu Occidentul, acuzând „Occidentul colectiv” că încearcă să despartă Rusia.

Ucraina a cerut Teheranului să înceteze furnizarea de drone mortale Rusiei, despre care Kievul spune că au jucat un rol major în atacurile Moscovei asupra orașelor și infrastructurii ucrainene.

Iranul a negat inițial că a furnizat Rusiei dronele kamikaze Shahed, dar mai târziu a spus că a furnizat un număr mic înainte ca Moscova să declanșeze războiul.

Statele Unite s-au declarat îngrijorate de „parteneriatul de apărare în creștere” dintre Iran și Rusia

Casa Albă a declarat luni că Iranul în unele cazuri „facilitează în mod activ” atacurile cu rachete și drone ale unor grupuri de proxy susținute de Iran asupra bazelor militare americane din Irak și Siria, iar președintele Biden a ordonat Departamentului Apărării să se pregătească pentru mai multe astfel de atacuri și să răspundă în mod corespunzător.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că a existat o creștere a loviturilor în ultima săptămână, și mai ales în ultimele zile, dar SUA nu vor permite ca interesele sale în regiune „să rămână necontestate”.

El a spus că Statele Unite cred că aceste grupuri sunt susținute de Garda Revoluționară Islamică a Iranului (IRGC) și de guvernul iranian, care, de asemenea, continuă să sprijine grupurile militante Hamas și Hezbollah.

„Știm că Iranul monitorizează îndeaproape aceste evenimente și, în unele cazuri, facilitează în mod activ aceste atacuri și îi stimulează pe alții care ar putea dori să exploateze conflictul pentru binele lor sau al Iranului”, a spus el.

A existat o creștere a atacurilor asupra forțelor americane de când conflictul din Israel s-a intensificat pe 7 octombrie, când militanții grupării palestiniene Hamas au atacat sudul Israelului.

„Suntem profund îngrijorați de potențialul unei escalade semnificative a acestor atacuri în zilele următoare”, a spus Kirby.

Biden a trimis putere navală în Orientul Mijlociu în ultimele două săptămâni, inclusiv două portavioane, alte nave de război și aproximativ 2.000 de pușcași marini.

„Știm că scopul Iranului este să mențină un anumit nivel de negare aici, dar nu le vom permite să facă asta”, a spus Kirby. „De asemenea, nu vom permite ca nicio amenințare la adresa intereselor noastre din regiune să rămână necontestată”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri