Încă o țară arabă acceptă să normalizeze relațiile cu Israel. Ce va primi, în schimb, de la Donald Trump

Data publicării:
Președintele Donald Trump și premierul israelian Benjamin Netanyahu se privesc în ochi
Președintele Donald Trump și premierul israelian Benjamin Netanyahu. Foto: Mark Wilson / Getty Images

Marocul este cea mai nouă țară arabă care decide să își normalizeze relațiile cu Israelul, în cadrul unui alt acord mediat de președintele american în exercițiu, Donald Trump, relatează The Independent. În schimbul acestui acord, însă, Trump a acceptat să recunoască suveranitatea acestei țări asupra Saharei de Vest, un teritoriu pe care îl controlează doar parțial și care se află în cadrul unei dispute de mai bine de 55 de ani.

Marocul devine, astfel, a patra țară arabă care va accepta să stabilească relații diplomatice cu Israel în ultimele luni. Anterior, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Sudan au semnat tratate prin care au stabilit relații diplomatice cu Israel.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ca parte a acordului, Donald Trump a acceptat ca Statele Unite să recunoască suveranitatea Marocului asupra teritoriului Saharei de Vest, acolo unde există o dispută teritorială veche de decenii între această țară și o mișcare separatistă care controlează o parte din teritoriu și care vrea fondarea unui stat independent în acest teritoriu. În urma anunțului, Donald Trump a scris pe Twitter: „Maroc a recunoscut Statele Unite în 1777. Este potrivit să recunoaștem și noi suveranitatea lor asupra Saharei de Vest”

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri