India a acceptat să își retragă forțele armate din Maldive

Data publicării:
profimedia-0710334031
Maldivele, cunoscute drept una dintre cele mai selecte destinaţii turistice din Asia de Sud, au devenit de asemenea un punct de fricţiune între India şi China. Foto: Profimedia Images

India a acceptat să-şi retragă forţele armate din Maldive, a declarat Mohamed Muizzu, noul preşedinte al arhipelagului aflat în centrul unei bătălii geopolitice între New Delhi şi Beijing, îndeplinind astfel o promisiune electorală, relatează luni France Presse, potrivit Agerpres.

Preşedintele Maldivelor, ales în septembrie şi înlocuindu-l pe predecesorul său pro-chinez încarcerat pentru corupţie, a anunţat anterior că nu doreşte să bulverseze echilibrul regional prin înlocuirea forţelor indiene cu trupe chineze.

„După o serie de întâlniri şi dialoguri constructive cu guvernul indian, s-a ajuns la un acord pentru retragerea personalului militar indian”, a spus el, potrivit unui comunicat publicat duminică.

Acordul privind retragerea trupelor indiene este „în derulare la nivel tehnic”, potrivit textului.

Preşedinţia şi-a subliniat „angajamentul de a utiliza calea diplomatică drept principal instrument de garantare a absenţei prezenţei militare străine pe teritoriul” arhipelagului.

Nu a fost anunţat niciun termen pentru retragere şi New Delhi nu a făcut niciun comentariu pe această temă luni.

Comunicatul Maldivelor urmează unei întâlniri între Mohamed Muizzu şi prim-ministrul indian Narendra Modi pe marginea COP28 în Dubai.

„Cei doi lideri (...) au convenit să înfiinţeze un comitet la nivel înalt (...) pentru a coordona eforturile de abordare a provocărilor asociate cu proiectele de dezvoltare în curs de desfăşurare în Maldive”, a adăugat preşedinţia Maldivelor în comunicat.

După o primă donaţie de elicoptere, New Delhi şi-a consolidat prezenţa militară în Maldive în 2016 şi soldaţii indieni au operat trei avioane în ultimii ani pentru patrule în spaţiul maritim al arhipelagului.

Maldivele, cunoscute drept una dintre cele mai selecte destinaţii turistice din Asia de Sud, cu plaje cu nisip alb imaculat şi staţiuni de lux, au devenit de asemenea un punct de fricţiune între India şi China.

Arhipelagul constituit din 1.192 de mici insule în Oceanul Indian are o poziţie strategică, fiind străbătut de marile rute de navigaţie Est-Vest.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri