Indonezia caută un submarin care ar fi coborât la o adâncime prea mare pentru a mai putea fi salvat

Data actualizării: Data publicării:
Un submarin indonezian se îndreaptă către docuri.
Submarinul indonezian KRI Nanggala-402, cu un echipaj de 53 de persoane, a fost dat dispărut de autorități. Foto: Profimedia

Navele de salvare au căutat joi submarinul indonezian dispărut, care cel mai probabil a coborât la o adâncime prea mare pentru a mai putea fi recuperat, făcând ca șansele de supraviețuire ale echipajului să fie extrem de reduse, informează Associated Press. Autoritățile au anunțat că submarinul ar urma să rămână fără oxigen până sâmbătă dimineață.

Marina indoneziană crede că submarinul a coborât la o adâncime de 600-700 de metri, mult peste pragul de rezistență al vasului.

Submarinul diesel KRI Nanggala 402 participa la un exercițiu în largul insulei Bali când nu a mai putut fi contactat. Oficialii au anunțat găsirea unei pete de petrol și existența mirosului de motorină în zona unde nava a început ultima sa coborâre, la aproximativ 96 de kilometri de insulă, însă nu au existat dovezi concludente că acestea ar avea legătură cu submarinul.

"Sperăm să-i recuperăm până când rămân fără oxigen, în jurul orei 3 de sâmbătă dimineața", a declarat reporterilor comandatul marinei indoneziene, amiralul Yudo Margono. Acesta a adăugat că echipele de salvare au găsit un obiect neidentificat puternic magnetizat la o adâncime de 50-100 de metri și că oficialii speră să fie submarinul căutat.

Navele de salvare pot opera la adâncimi de cel mult 600 de metri

Ahn Guk-hyeon, angajat al centrului Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering din Coreea de Sud, șantierul naval care a modernizat submarinul în 2012, a declarat că structura acestuia ar fi cedat din cauza presiunii la o adâncime mai mare de 200 de metri. Acesta a declarat că Daewoo a modernizat o mare parte din structura internă și sistemele navei, însă nu are informații recente despre starea vasului.

Frank Owen, secretar al Institutului pentru submarine din Australia și fost ofițer pe submarin, a declarat și el că nava s-ar putea afla la o adâncime prea mare pentru a mai putea fi recuperată. "Majoritatea sistemelor de salvare sunt construite să opereze la cel mult 600 de metri adâncime", a spus Owen. "Pot coborâ la adâncimi mai mari, însă pompele și alte sisteme ar putea să nu funcționeze".

Owen a dezvoltat și un sistem de salvare pentru submarine, însă a spus că modelul în cauză nu este prevăzut cu acest sistem, care ar fi permis unei nave de salvare să se lege la trapa sa și să o deschidă pentru a extrage echipajul, fără ca submarinul să se umple de apă.

Owen a mai spus că submarinul dispărut ar putea fi putea fi recuperat de la o adâncime de 500 de metri,  însă nu a putut spune dacă vasul n-ar fi făcut implozie la 700 de metri adâncime.

Președintele indonezian Joko Widodo a cerut tuturor cetățenilor să se roage pentru salvarea echipajului submarinului.

Peste 20 de nave, două submarine și cinci avioane ale forțelor indoneziene caută submarinul în ultima zonă unde a fost localizat. Un vas de cercetare capabil să detecteze obiecte aflate sub apă se îndreaptă spre locul dispariției. Malaezia și Singapore au trimis nave de salvare, însă ele vor ajunge cel mai devreme sâmbătă. Australia, SUA, Franța, Rusia, India, Coreea de Sud și Turcia și-au oferit ajutorul.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...