Întâlnire Putin-Orban. Premierul ungar denunță „politica anti-rusească” a Occidentului

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin Visits Hungary
BUDAPEST, HUNGARY - FEBRUARY 17: Russian President Vladimir Putin (L) and Hungarian Prime Minister Viktor Orban speak to the media following a signing ceremony of several agreements between the two countries at Parliament on February 17, 2015 in Budapest, Hungary. Putin is in Budapest on a one-day visit, his first to an EU-member country since he attended ceremonies marking the 70th anniversary of the D-Day invasions in France in June, 2014. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Premierul ungar, Viktor Orban, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-au întâlnit, joi la Budapesta. A fost prima vizită de stat a liderului de la Moscova după alegerile din Statele Unite. La finalul întrevederii, prim-ministrul ungar a pledat pentru dezvoltarea unor „relații durabile și echilibrate între UE și Rusia”. O normalizare a relației cu Rusia este o precondiție a păcii în Europa, consideră Viktor Orban. De cealaltă parte, liderul de la Kremlin a dat asigurări că Ungaria este un partener „stabil și de încredere” al Moscovei. 

Vladimir Putin Visits Hungary
Foto: Gulliver/ Getty Images

„Este evident că lumea trece printr-o transformare majoră, dar lumea se află într-un proces de reașezare și credem că această transformare va duce la îmbunătățirea relațiilor dintre UE și Rusia. Totuși, în partea occidentală a continentului european politica anti-rusească este foarte la modă”, a spus Viktor Orban. 

Premierul ungar a adăugat că tocmai din cauza acestui sentiment anti-rusesc din Vest Ungaria și Rusia au trebuit să ia măsuri pentru a-și proteja relațiile comerciale. Acest lucru nu a împiedicat însă reducerea cu circa 6,5 miliarde de dolari a schimburilor comerciale dintre cele două țări, notează Agerpres, citând agențiile MTI și EFE. 

Fără să menționeze direct sancțiunile economice europene impuse Rusiei după anexarea Crimeii și începerea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei, premierul Orban a apreciat că problemele politice „nu se pot soluționa prin mijloace economice”.

„Nu trebuie să aducem alte conflicte în sectorul economiei, pentru că acest lucru duce numai la pierderi”, a insistat șeful executivului maghiar.

El a anunțat că acordul privind furnizarea de gaze rusești pentru Ungaria a fost prelungit până în anul 2021 și că vor începe negocieri pentru un nou acord. Cât despre centrala nucleară de la Paks, Orban a confirmat că lucrările pentru două noi reactoare vor începe anul viitor.

La rândul său, Putin a anunțat că Rusia este dispusă să asigure finanțarea proiectului de la Paks în proporție de 100%, pronunțându-se și el pentru „depolitizarea a ceea ce este pur economic”. 

Putin a efectuat ultima vizită în Ungaria în februarie 2015, iar Orban a fost la Moscova în urmă cu un an. În centrul discuţiilor lor s-au aflat aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale ruse şi un acord în vederea unei extinderi a unei centrale nucleare ungare de fabricaţie sovietică cu ajutorul unui împrumut în valoare de zece miliarde de euro de la Moscova, scrie News.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri