Interviul controversatului Tucker Carlson cu Vladimir Putin stârnește furie în presa din SUA și Europa

Data actualizării: Data publicării:
Tucker Carlson la moscova
Controversatul jurnalist conservator Tucker Carlson i-a luat un interviu președintelui rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Interviul luat de controversatul jurnalist conservator Tucker Carlson președintelui rus Vladimir Putin a stârnit reacții dure în mass media din SUA și Europa, relatează Politico.

Carlson, un conservator care a fost prezentator Fox News și care a pus sub semnul întrebării sprijinul occidental pentru Ucraina, și-a anunțat marți seară intenția de a-l intervieva pe Putin la Moscova. Între timp, Kremlinul a confirmat că interviul a avut loc deja.

Într-un clip care a strâns peste 60 de milioane de vizualizări până miercuri dimineață, Carlson a spus că îl intervievează pe Putin „pentru că este treaba noastră. Suntem în jurnalism. Datoria noastră este să informăm oamenii.”

Dar monologul lui Carlson, în care a criticat mass-media occidentală și a susținut că aceasta nu face eforturi să audă și versiunea lui Putin, a stârnit reacții dure din partea jurnaliștilor americani și ruși.

„Mulți jurnaliști l-au intervievat pe Putin, care ține și discursuri frecvente, prezentate pe larg”, a scris Anne Applebaum, jurnalist și istoric american, pe X.

„Interviul lui Carlson este diferit pentru că nu este jurnalist, este propagandist, a mai ajutat autocrații să ascundă corupția”, a adăugat ea.

Carlson, care a fost înlăturat de la Fox anul trecut, a spus că interviul va fi publicat „needitat” și va fi disponibil gratuit pe site-ul său.

El a susținut că în timp ce instituțiile de presă occidentale au făcut „zeci de interviuri” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, „nici un jurnalist occidental nu s-a obosit să-l intervieveze pe președintele celeilalte țări implicate în acest conflict, Vladimir Putin”.

„Majoritatea americanilor habar nu au de ce Putin a invadat Ucraina sau care sunt obiectivele lui acum. Nu i-au auzit niciodată vocea. Este un lucru gresit”, a continuat el.

Într-adevăr, Carlson este primul american care l-a intervievat pe Putin de la începutul invaziei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani. Dar jurnaliștii de la principalele instituții media din Statele Unite și Europa s-au grăbit să sublinieze că acest lucru nu înseamnă că nu au încercat.

„Tucker crede într-adevăr că noi, jurnaliștii, nu am încercat să-l intervievăm pe Putin în fiecare zi de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei? Este absurd. Vom continua să cerem un interviu, așa cum am făcut de ani întregi,” a scris pe X Christiane Amanpour, jurnalistă CNN.

De asemenea, editorul BBC pentru Rusia, Steve Rosenberg, a scris că „a depus mai multe cereri la Kremlin în ultimele 18 luni”.

„Întotdeauna răspunsul a fost „nu” pentru noi,” a dăugat el.

„Săracul, bietul Vladimir Putin”, a scris ironic corespondentul șef pentru Afaceri Externe de la Wall Street Journal, Iaroslav Trofimov,

„Până acum, nimeni din Occident nu a avut șansa să-l audă explicând toate motivele excelente pentru care a trebuit să invadeze Ucraina”, a scris el pe X.

Peskov a confirmat că Kremlinul a primit multiple cereri de interviuri de la jurnaliştii occidentali. Dar Moscova susține că acele publicații sunt părtinitoare și spun doar o variantă a poveștii. Carlson a fost ales pentru că poziția lui este diferită, a spus Peskov.

„Nu este prorus, nu e proucrainean, este proamerican. Contrastează puternic cu poziția presei tradiționale anglo-saxone”, a susținut Peskov.

Jurnaliștii occidentali nu sunt singurii care își exprimă indignarea față de Carlson. Și cei ruși l-au criticat.

„De necrezut! Sunt printre sutele de jurnalişti ruşi care au fost nevoiţi să plece în exil pentru a continua să relateze despre războiul Kremlinului împotriva Ucrainei”, a scris jurnalista rusă Yevgenia Albats.

„Alternativa era să mergi la închisoare. Și acum acest ticălos ne dă lecții despre jurnalismul corect, filmând-se din apartamentul de 1.000 de dolari de la hotelul Ritz din Moscova”, a adăugat ea.

Cel puțin 1.000 de jurnaliști ruși independenți au fugit din țară din cauza noilor legi ale cenzurii care incriminează criticile la adresa  războiului.

Corespondentul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, este încă închis pentru acuzații de spionaj, iar mulți alți reporteri străini au fost expulzați.

„Spune că îl intervievează cu Putin pentru că libertatea de exprimare este dreptul americanilor. Bănuiesc că știe că Putin a decis că e o crimă să spui adevărul despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei? Că jurnaliştii ruşi independenţi au fugit pentru a evita închisoarea?”, a scris corespondentul BBC Europa de Est Sarah Rainsford, care a fost dată afară din Rusia în 2021, după ce a fost declarată o amenințare la adresa securității naționale.

Carlson a publicat interviuri și cu președintele Argentinei Javier Milei și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, care au strâns sute de milioane de vizualizări.

Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat la Casa Albă în 2024, a spus deschis că îl ia în considerare pe Carlson pentru a candida în echipa sa.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri