Iordanienii au ieșit în stradă pentru a cincea zi consecutiv pentru a cere ruperea tratatului de pace cu Israelul

Data publicării:
Iordanieni la proteste în stradă
Foto: Profimedia Images

Mii de iordanieni au participat, joi, pentru a cincea zi consecutiv la o manifestaţie lângă ambasada israeliană din capitala Amman pentru a cere revocarea tratatului de pace dintre Iordania şi Israel, informează Reuters.

Protestatarii adunaţi în cartierul înstărit al capitalei care găzduieşte ambasada au arborat steagul palestinian şi au scandat sloganuri precum: „Ei spun că Hamas e terorist. Întreaga Iordanie este Hamas” şi „Fără ambasadă sionistă pe pământ iordanian”, cerând autorităţilor să închidă ambasada şi să pună capăt tratatului de pace din 1994 care a normalizat relaţiile cu statul evreu.

„Amman-Gaza, un singur destin”, era mesajul de pe unele din pancartele manifestanţilor, în timp ce altele afişau portretul purtătorului de cuvânt militar al Hamas, Abu Obaida, bărbatul cu faţa acoperită devenit erou popular în mare parte din lumea arabă.

Ambasada israeliană a devenit un punct central al protestelor după escaladarea violenţelor dintre palestinieni şi Israel, după atacul din 7 octombrie anul trecut al Hamas de pe teritoriul israelian.

Manifestaţia de joi s-a desfăşurat paşnic, sub supravegherea unui amplu dispozitiv de securitate, după ce serile precedente poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi bastoane pentru a-i împiedica pe protestatari să ia cu asalt ambasada. Totuşi, câteva sute de demonstranţi au sfidat ordinele poliţiei de a se dispersa şi au afirmat că vor rămâne în stradă până vineri dimineaţa.

Autorităţile din Iordania au intensificat arestările şi hărţuirea protestatarilor, în cadrul unei campanii pe care organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului Amnesty International şi Human Rights Watch au denunţat-o pentru încălcarea libertăţii de exprimare.

Campania israeliană de bombardamente împotriva Hamas, soldată cu moartea a zeci de mii de civili în Fâşia Gaza, potrivit responsabililor locali, a stârnit furie în rândul iordanienilor, dintre care mulţi sunt de origine palestiniană.

Autorităţile din Iordania afirmă că sunt permise protestele paşnice, dar că nu vor tolera nicio tentativă de a exploata sentimentele antiisraeliene pentru a crea haos şi nici de a ajunge la zona de graniţă cu Cisiordania sau cu Israel.

Tratatul de pace dintre Iordania şi Israel este privit cu dezaprobare de numeroşi iordanieni, care consideră că normalizarea trădează drepturile compatrioţilor lor palestinieni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri