Iranul a dechis discuțiile cu SUA pentru revenirea în acordul nuclear (presă)

Data publicării:
Steagul iranian pe un perete cu simbolul nuclear lângă
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Iranul a deschis contactul cu Statelor Unite, într-o încercare de a negocia direct reinstaurarea acordului nuclear din 2015, semnat în timpul administrației Obama și denunțat de administrația Trump, scrie, duminică, presa iraniană preluată de agențiile internaționale.

Sub titlul „Salvarea acordului în mijlocul unei crize de război”, cotidianul Shargh citează surse informate despre subiect care afirmă că discuţiile nu mai sunt coordonate de ministrul adjunct de externe, Ali Bagheri, ci de misiunea iraniană la ONU, respectiv de ambasadorul Amir Saeid Iravani.

Şeful diplomaţiei de la Teheran, Hossein Amirabdollahian, a confirmat, sâmbătă, că şi în timp ce se afla la New York a avut loc un dialog despre acordul nuclear; el nu a dat, însă, detalii şi nu a vorbit despre eventuale negocieri cu reprezentanţi ai SUA. Ministrul a mai afirmat că Iranul este interesat de o „soluţie diplomatică” la conflictele din Orientul Mijlociu.

Unii comentatori apreciază, conform dpa, citată de Agerpres, că iranienii încearcă să folosească recentul conflict cu Israelul ca o pârghie pentru reluarea acordului din 2015 cu puterile internaţionale, negociat în mandatul preşedintelui Barack Obama şi denunţat, în 2018, de succesorul acestuia, Donald Trump.

Aşa-numitul Plan comun de acţiune cuprinzător (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) prevedea suspendarea sancţiunilor împotriva Iranului, în schimbul restricţionării programului nuclear iranian. Ulterior, Iranul a reluat îmbogăţirea uraniului până la concentraţii utilizabile pentru arme atomice.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri