Iranul amenință Israelul. Șeful diplomației de la Teheran s-a întâlnit cu liderul Hezbollah

Data actualizării: Data publicării:
Press conference of the Foreign Minister of Iran, Tehran - 23 Nov 2022
Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian. Foto: Profimedia Images

Liderul organizaţiei paramilitare Hezbollah a discutat cu ministrul de externe al Iranului, aflat în vizită în Liban, despre „poziţiile ce trebuie adoptate” pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas, a anunţat vineri formaţiunea pro-iraniană, informează AFP, potrivit Agerpres. Ministrul de externe de la Teheran amenință Israelul cu „un nou front” în funcție de acțiunile armatei israeliene în Gaza.

Potrivit unui comunicat al Hezbollah, secretarul său general, Nassan Nasrallah, a avut o întrevedere cu şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amirabdollahian, sosit joi seara la Beirut.

Statul israelian şi SUA sunt îngrijoraţi că s-ar putea deschide un al doilea front în nordul Israelului la frontiera cu Libanul, dacă Hezbollah, susţinut de Iran, va decide să intervină masiv.

De la începutul războiului, pe 7 octombrie, implicarea Hezbollah dinspre sudul Libanului a rămas limitată la bombardamente asupra unor poziţii israeliene din nordul Israelului, bombardamente menite să susţină Hamasul, aliatul său.

În jur de 1.200 de israelieni au fost ucişi în atacul Hamas şi peste 1.500 de palestinieni au fost ucişi în riposta israeliană, potrivit autorităţilor locale.

Liderul Hezbollah şi ministrul de externe iranian „s-au concentrat pe subiectul responsabilităţilor ce revin tuturor şi poziţiilor ce trebuie luate în faţa unor evenimente istorice şi ultimelor evoluţii”, potrivit comunicatului Hezbollah.

Ministrul iranian a declarat joi că deschiderea unui „nou front” împotriva Israelului ar fi condiţionată de „acţiunile” statului israelian în Fâşia Gaza.

Amirabdollahian a fost primit la sosirea sa la Beirut, joi seara, de reprezentanţi ai Hezbollah, Hamas şi Jihadul Islamic, susţinuţi de Iran, alături de alţii. El urmează să aibă vineri întrevederi cu responsabili libanezi, înainte de a se deplasa la Damasc.

Pe aeroportul din Beirut, Amirabdollahian a reiterat că aliaţii regionali ai Iranului (Siria, Hezbollah, Hamas, între alţii), cunoscuţi informal sub numele de „Axă de rezistenţă”, ar putea reacţiona în caz de escaladare a ofensivei israeliene la Gaza.

Preşedintele iranian, Ebrahim Raissi, a îndemnat „ţările musulmane şi arabe” „să se coordoneze” pentru „a opri crimele” Israelului. El a discutat miercuri seara cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi cu preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri