Iranul refuză să o ducă la spital pe laureata premiului Nobel pentru Pace aflată în închisoare: Este interzis, dacă nu poartă vălul

Data publicării:
Narges Mohammadi, Winner Of The 2023 Nobel Peace Prize
Narges Mohammadi, activistă pentru drepturile omului. Foto: Profimedia Images

Autorităţile iraniene blochează transferul din penitenciar în spital al laureatei premiului Nobel pentru Pace pe 2023, Narges Mohammadi, care are nevoie de asistenţă medicală de urgenţă, a anunţat familia activistei iraniene, citată de AFP. Directorul închisorii Evin din Teheran a anunțat că este interzis să o trimită la spital cu capul descoperit, fără ca ea să poarte vălul islamic. Familia activistei pentru drepturile omului susține că aceasta este dispusă să își riște viața, refuzând să poarte vălul cu forța, dacă aceasta este condiția autorităților de la Teheran pentru a primi îngrijire medicală.

Duminică, ''directorul închisorii a anunţat că, în conformitate cu ordinele autorităţilor superioare, este interzis să o trimită la spital, fără ca ea să poarte vălul islamic şi transferul său a fost anulat pentru a doua oară'', a afirmat familia lui Narges într-un mesaj pe Instagram postat miercuri seară.

O echipă medicală s-a deplasat luni în aripa rezervată femeilor a închisorii Evin pentru a o examina pe Narges Mohammadi şi a face o ecocardiogramă după ce ''închisoarea chiar a refuzat să o transfere pe Narges la infirmerie'' fără hijab, au adăugat apropiaţii ei, precizând că problemele pulmonare şi cardiace de care suferă aceasta necesită asistenţă urgentă.

''Ea este gata să-şi rişte viaţa nepurtând «hijabul forţat», chiar şi pentru un tratament medical'', a declarat familia lui Narges.

Comitetul Nobel a anunţat în 6 octombrie că Nobelul pentru Pace îi va fi acordat acestei militante şi jurnaliste în vârstă de 51 de ani pentru ''lupta sa contra oprimării femeilor în Iran şi lupta sa pentru promovarea drepturilor omului şi a libertăţii pentru toţi''.

Arestată de 13 ori, condamnată de cinci ori la un total de 31 de ani de închisoare şi 154 de lovituri de bici, apoi încarcerată din nou în 2021, Narges Mohammadi este una din principalele reprezentante ale mişcării «Femeie, Viaţă, Libertate» din Iran.

Mişcarea a luat naştere după moartea, în cursul anului trecut, a unei tinere kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, după arestarea sa la Teheran pentru nerespectarea codului vestimentar islamic.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri