"Iresponsabil, dezgustător". Valuri de critici după ce ministrul israelian de finanţe a cerut distrugerea unui oraş palestinian

Data actualizării: Data publicării:
Bezalel Smotrich
Ministrul israelian de finanţe Bezalel Smotrich a cerut distrugerea unui oraş palestinian. FOTO: Profimedia Images

Ministrul israelian de finanţe Bezalel Smotrich a cerut distrugerea unui oraş palestinian. Deși a revenit asupra lor, declarațiile sale au dus la un val de critici la nivel internațional. Franța le-a condamnat ca fiind "inacceptabile, iresponsabile şi nedemne", în timp ce purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a spus despre gestul lui Smotrich că "a fost iresponsabil, respingător, dezgustător". 

"Suntem consternaţi de comentariile ministrului israelian Bezalel Smotrich cu privire la satul palestinian Huwara din nordul Cisiordaniei. Aceste afirmaţii sunt inacceptabile, iresponsabile şi nedemne de un membru al guvernului israelian", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez de Externe. "Aceste cuvinte nu fac decât să aţâţe ura şi să alimenteze spirala actuală a violenţei. Încă o dată, Franţa solicită guvernului israelian, în temeiul obligaţiilor sale internaţionale ca putere ocupantă, să protejeze civilii palestinieni şi să urmărească în justiţie autorii violenţelor", a adăugat ea, scrie Agerpres.

Miercuri, la scurt timp după ce doi tineri au fost împuşcaţi în timp ce conduceau în apropiere de Huwara, ministrul Bezalel Smotrich a făcut următoarele afirmaţii: "Cred că Huwara ar trebui distrusă. Cred că asta ar trebui să facă statul Israel".

Şi-a retras apoi afirmaţiile, precizând pe Twitter că "nu vrea să se distrugă Huwara, ci doar să se acţioneze în mod ţintit împotriva teroriştilor".

Tot vineri, Arabia Saudită şi Qatar au criticat afirmaţiile ministrului israelian. Ministerul saudit de Externe şi-a afirmat "respingerea totală a acestor declaraţii rasiste şi iresponsabile, care reflectă violenţa şi extremismul de masă folosit de ocupaţia israeliană împotriva fraţilor noştri palestinieni", a informat agenţia oficială SPA.

Qatarul a denunţat, la rândul său, declaraţiile "odioase şi provocatoare" ale lui Bezalel Smotrich, considerându-le drept "o instigare gravă la crimă de război", potrivit agenţiei oficiale QNA. Arabia Saudită şi Qatarul nu întreţin relaţii diplomatice cu Israelul.

Israelul speră să extindă la alte ţări arabe acordurile de normalizare anunţate în 2020 cu Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Maroc. Riad a spus în repetate rânduri că urmează poziţia veche de zeci de ani a Ligii Arabe, care pledează pentru a nu se stabili legături oficiale cu Israel până când conflictul cu palestinienii nu va fi rezolvat. Cu toate acestea, Arabia Saudită a dat semne de deschidere faţă de Israel, anunţând anul trecut ridicarea restricţiilor privind survolarea teritoriilor sale de către avioanele care părăsesc sau au ca destinaţie Israelul.

Şi Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a calificat vineri ca fiind "de neconceput" declaraţiile lui Smotrich, în timp ce purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a fost şi mai dur: "A fost iresponsabil, a fost respingător, a fost dezgustător". 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri