ISIS revendică atentatele care au ucis 84 de persoane în Iran, la comemorarea generalului Soleimani

Data actualizării: Data publicării:
iran
Oameni și personal de intervenție la locul unde două explozii în succesiune rapidă au lovit mulțimea care comemora uciderea în 2020 a generalului de gardă Qasem Soleimani, lângă Moscheea Saheb al-Zaman din orașul Kerman, din sudul Iranului. Sursa foto: Profimedia Images

Statul Islamic a revendicat, joi, dublul atentat sinucigaș cu bombă comis miercuri în timpul unei ceremonii de comemorare a generalului iranian Qasem Soleimani în orașul Kerman, Iran, soldat cu cel puțin 84 de morți și peste 250 de răniți, relatează The Atlas News. 

Într-o declarație, gruparea teroristă a spus:

„Prin harul lui Dumnezeu Atotputernic și în cadrul campaniei „Și ucideți-i oriunde îi veți găsi”, cei doi martiri (Omar Al-Muwahid) și (Saif Allah Al-Mujahid) - fie ca Dumnezeu Atotputernic să-i accepte - au pornit spre o mare adunare de șiiți politeiști, în apropierea mormântului liderului lor mort „Qassem Soleimani”, în orașul Kerman, în sudul Iranului. Ieri, ei și-au detonat centurile explozive în mijlocul mulțimii, ucigând și rănind peste 300 de șiiți politeiști. Lăudat fie Dumnezeu. Să știe șiiții politeiști că mujahedinii îi așteaptă pe ei și proiectele lor, cu voia lui Dumnezeu Atotputernic.”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

84 de morți în urma exploziilor din Iran

Iranul a revizuit joi în scădere bilanţul oficial al atentatului comis cu o zi înainte în sudul ţării şi a informat acum despre 84 de morţi, transmite AFP.

„Potrivit celor mai recente date, 84 de persoane au fost ucise”, a anunţat joi la televiziunea de stat şeful serviciului de urgenţă al Iranului, Jafar Miadfar, informând de asemenea despre „284 de răniţi, dintre care 195 sunt în continuare spitalizaţi”.

Dubla explozie a avut loc la Kerman (sud), lângă mormântul generalului Qassem Soleimani, arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu ucis la începutul lui ianuarie 2020 într-un atac cu dronă american în Irak.

O mulţime compactă formată din reprezentanţi ai Republicii Islamice şi anonimi era adunată acolo pentru a comemora patru ani de la moartea generalului iranian, care era una dintre personalităţile cele mai populare în Iran.

Un bilanţ precedent furnizat miercuri de media de stat iraniene anunţa 95 de morţi şi 181 de răniţi.

Potrivit lui Jafar Miadfar, starea degradată a unor trupuri după explozie a complicat numărarea victimelor.

Ministrul de interne iranian, Ahmad Vahidi, a avertizat că bilanţul de morţi s-ar putea agrava, unii răniţi fiind într-o „stare critică”.

Atacul ISIS survine într-un context regional foarte tensionat de la declanşarea conflictului, în urmă cu aproape trei luni, între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, şi la o zi după eliminarea unui înalt responsabil al mişcării islamiste palestiniene într-un atac cu rachetă lângă Beirut.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri