Israelul cere Occidentului să renunțe la negocierile cu Iranul pentru reînființarea acordului nuclear

Data actualizării: Data publicării:
Yair Lapid la microfon
Yair Lapid a cerut țărilor occidentale să renunțe la încercarea de a restabili acordul nuclear cu regimul de la Teheran. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul israelian, Yair Lapid, spune că Occidentul ar trebui să oprească negocierile cu Iranul pentru restabilirea acordului nuclear. Lapid susține că o reînființare a acordului va permite regimului de la Teheran „să câștige miliarde de dolari”, iar printre efectele sale va fi și „destabilizarea Orientului Mijlociu”.

Israelul s-a opus mereu acordului nuclear cu Iranul, iar în 2018, țara a salutat retragerea Statelor Unite, pe atunci conduse de Donald Trump, din acord.

Conform unui oficial american, Iranul a făcut concesii la negocierile de la Viena, în încercarea de a reînființa acest acord și de a scăpa de sancțiunile extrem de aspre care îi schilodesc economia de ani de zile. Americanii spun că Iranul a fost de acord să nu mai blocheze inspecții ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și a renunțat la pretenția ca țările occidentale să nu mai desemneze Gardienii Revoluției, aripa paramilitară a regimului teocratic de la Teheran, drept organizație teroristă. 

Totuşi, Israelul se opune reînfințării acordului pentru că acest lucru ar însemna ridicarea sancțiunilor impuse Iranului, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Ceea ce există pe masă în prezent este un acord rău. Acesta va da 100 de miliarde de dolari pe an Iranului. Aceşti bani nu vor servi la construirea de şcoli sau spitale, ci vor fi utilizaţi pentru a destabiliza Orientul Mijlociu, consolidând Hezbollah, Hamas şi Jihadul Islamic”, a declarat Lapid.

„În opinia noastră, acordul nu răspunde criteriului fixat de către preşedintele Biden însuşi: acela de a împiedica Iranul să devină un stat nuclear”, a mai spus şeful guvernului israelian.

Un înalt responsabil israelian a spus că proiectul de acord nu prevede distrugerea instalaţiilor centrifuge şi astfel îi va permite Teheranului să le „repornească” atunci când acesta va considera oportun. În ultimele zile, Yair Lapid le-a cerut preşedintelui francez şi cancelarului german să nu semneze acordul cu Iranul. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri