Israelul îi cheamă la explicații pe ambasadorii țărilor care au votat la ONU pentru recunoașterea Palestinei ca stat

Data publicării:
Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU
Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Foto: Profimedia Images

Ministerul israelian de externe a anunţat, sâmbătă, că i-a convocat, pentru duminică, pe ambasadorii ţărilor din Consiliul de Securitate care au votat în favoarea aderării cu drepturi depline a statului palestinian la ONU.

„Ambasadorii Franţei, Japoniei, Coreei de Sud, Maltei, Republicii Slovace şi Ecuadorului vor fi convocaţi”, duminică, şi „le va fi exprimat un protest puternic”, a declarat ministrul pe contul său de Twitter.

Un protest va fi prezentat şi ambasadelor ţărilor care au votat pentru propunerea algeriană, care a fost respinsă, vizând îmbunătăţirea statutului palestinienilor care din 2012 au statutul inferior de „stat observator nemembru”.

Potrivit ministerului, mesajul adresat ambasadorilor este următorul: „Un gest politic către palestinieni şi un apel la recunoaşterea unui stat palestinian - la şase luni după masacrul din 7 octombrie - este o primă pentru terorism”. „Israelul nu va accepta înfiinţarea unui stat terorist care îşi pune în pericol cetăţenii”, se mai arată în textul transmis de diplomația israeliană.

Oficialii palestinieni au cerut Consiliului de Securitate să accepte ca un „stat palestinian” deja recunoscut de majoritatea capitalelor să-şi ocupe locul „legitim” în cadrul Organizației Naţiunilor Unite.

Însă, cu ocazia votului de joi, Statele Unite, care au făcut tot ce a fost posibil pentru a întârzia votul, nu au ezitat să recurgă la dreptul lor de veto, pe care îl folosesc în mod regulat pentru a-şi proteja aliatul israelian.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri