ISW: Moscova ar fi testat din nou „internetul suveran”, prin care vrea să-i rupă pe ruși de restul lumii

Data publicării:
tastatura cu un buton cu steagul rusiei
Testul ar fi fost un efort de a „consolida controlul asupra aspectelor individuale ale spațiului informațional rusesc”, mai spune ISW. FOTO: Shutterstock

Rusia ar fi testat din nou, marți, „internetul suveran”, spun analiștii militari. Mai multe platforme sociale, precum Facebook și Instagram, au devenit temporar disponibile fără o rețea privată virtuală (VPN), transmite Sky News.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că Rusia „probabil” a testat „un element” al sistemului, care ar putea să o izoleze în cele din urmă de rețeaua globală.

Surse rusești au raportat „mai multe întreruperi generalizate” ale platformelor sociale acceptate, precum Telegram și YouTube, dar și disponibilitatea pentru scurt timp a unor site-uri interzise, inclusiv Instagram, Facebook și Twitter, a precizat ISW.

Între timp, un oficial al Dumei de Stat a Rusiei, Anton Tkachev, a declarat că autoritatea de reglementare a cauzat întreruperea „în timp ce testa și reconfigura porțile de acces pentru a identifica și închide „blocajele” către conținutul interzis, potrivit ISW.

Testul ar fi fost un efort de a „consolida controlul asupra aspectelor individuale ale spațiului informațional rusesc”, mai spune ISW.

Mai multe platforme sociale au suferit întreruperi temporare

Platforme de social media şi servicii, inclusiv YouTube al Alphabet, Telegram şi VKontakte, au suferit întreruperi temporare marţi în Rusia, au anunţat utilizatori de internet şi ministerul Digitalizării.

Centrul de monitorizare a reţelei publice de comunicaţii a Rusiei a declarat marţi că specialiştii săi au înregistrat o „cădere masivă” a aplicaţiei Telegram, cel mai popular instrument de mesagerie din Rusia.

Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor Roskomnadzor a luat măsuri pentru a bloca multe companii străine de tehnologie să opereze în ţară de la începutul războiului în Ucraina, inclusiv Facebook şi Instagram ale Meta Platforms.

Moscova caută demult să-şi îmbunătăţească infrastructura internă de internet, sau Runet, chiar deconectându-se de la internetul global pentru teste.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri