Jair Bolsonaro s-a întors în Brazilia după trei luni de „exil”

Data publicării:
Jair Bolsonaro face cu mâna de sub un geam
Jair Bolsonaro a revenit în Brazilia, după ce a stat trei luni în Florida. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, s-a întors din exilul autoimpus din Statele Unite, la aproape patru luni de când și-a încheiat mandatul, pe fondul unei investigații cu privire la evenimentele din 8 ianuarie, când susținătorii săi au încercat să copieze tentativa de insurecție din SUA, din 6 ianuarie 2021, relatează BBC.

Liderul de extremă-dreapta a ajuns în capitala țării, Brasilia, cu o cursă de linie. Susținătorii săi, înfășurați în steagul Braziliei, l-au așteptat la aeroport țipând „legendă”, însă Bolsonaro a fost condus pe o ieșire diferită.

Bolsonaro e în Brazilia pentru prima oară de când susținătorii săi au luat cu asalt congresul brazilian pe 8 ianuarie. El urmează să fie investigat pentru incitarea susținătorilor săi la rebeliune.

Au existat multe speculații cu privire la felul în care oamenii vor reacționa la venirea fostului președinte, după o absență de 89 de zile. După evenimentele din 8 ianuarie, polițiștii au luat măsuri suplimentare pentru venirea lui Bolsonaro, inclusiv prin izolarea zonelor cu risc crescut și prin creșterea numărului de forțe de ordine.

Fanii lui Bolsonaro au încercat să-l vadă pe fostul președinte, însă au plecat rapid după ce fiul acestuia, Eduardo, le-a comunicat că a plecat spre sediul partidului său.

Șeful Partidului Liberal (n. red. – de fapt un partid neo-fascist) a spus că își dorește ca Bolsonaro să fie activ în campania pentru alegerile locale de anul viitor, însă fostul președinte a declarat, anterior, în SUA, că nu intenționează să conducă opoziția la guvernul actualului președinte, Lula da Silva.

Analiștii spun că în absența sa de trei luni din politica braziliană, alți politicieni s-au remarcat ca lideri conservatori pe scena politică braziliană.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri