Justiţia rusă a dizolvat Centrul Saharov, una dintre ultimele asociaţii de apărarea drepturilor omului din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
ciocanel de judecator
Justiţia rusă a dizolvat Centrul Saharov, una dintre ultimele asociaţii de apărarea drepturilor omului din Rusia. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul Municipal din Moscova a dizolvat vineri una dintre ultimele asociaţii de apărarea drepturilor omului, Centrul Saharov, un nou semnal alarmant al reculului libertăţilor şi reprimării vocilor opoziţiei în Rusia de la începutul Războiului din Ucraina, relatează AFP.

Tribunalul şi-a justificat ordonanţa prin organizarea unor evenimente pe care le califică drept ilegale, în afara „zonei de activitate” prevăzute şi stabilite geografic de către Guvern.

Aceasta este a treia oară, recent, când autorităţile folosesc acest motiv pentru a dizolva o asociaţie critică.

În ianuarie, din acelaţi motiv, același tribunal a desfiinţat Grupul Helsinki de la Moscova, cea mai veche organizaţie nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului în Rusia, iar în aprilie Centrul Sova, specializat în studierea rasismului şi xenofobiei.

În această primăvară, Centrul Saharov a fost nevoit să-şi părăsească sediul istoric din Moscova. Timp de aproape 30 de ani, acest loc emblematic al societăţii civile ruse a găzduit sute de dezbateri, evenimente culturale şi găzduia un muzeu al crimelor sovietice.

Editor : Alexandru Rotaru | Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri