Kadîrov suferă de necroză pancreatică, o boală care nu-i dă șanse mari de supraviețuire. Kremlinul pregătește succesiunea (Presă)

Data actualizării: Data publicării:
Ramzan Kadîrov
Ramzan Kadîrov. Foto: Profimedia Images

Liderul cecen Ramzan Kadîrov suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces, a relatat luni site-ul independent de știri Novaya Gazeta Europe, citând surse anonime de la spitalul prezidențial din Moscova unde ar fi fost acesta tratat. Starea de sănătate a lui Kadîrov îi îngrijorează pe oficialii din jurul său, care au început să lucreze la un plan de succesiune pentru a menține stabilitatea în Cecenia, relatează The Moscow Times.

În contextul în care starea de sănătate a lui Kadîrov a început să se deterioreze, Kremlinul ar fi început să lucreze la un plan de succesiune pentru a menține stabilitatea în republica din Caucazul de Nord, notează sursa citată.

În toamna anului trecut, au apărut informații neverificate pe rețelele sociale potrivit cărora liderul cecen ar avea probleme renale. Acest lucru l-a determinat pe Kadîrov să dezmintă zvonurile în videoclipuri atent orchestrate. 

Potrivit Novaya Gazeta Europe, medicii l-au diagnosticat inițial pe Kadîrov cu necroză pancreatică acută, o afecțiune gravă care poate duce la deces, în ianuarie 2019.

În luna următoare, Kadîrov a anunțat printr-un decret că cedează pentru scurt timp puterile președintelui parlamentului regional, fără a-și dezvălui boala. El a emis un alt decret privind un transfer de putere la fel de scurt în ianuarie 2020.

Novaya Gazeta Europe a raportat că starea de sănătate a lui Kadîrov a început să se deterioreze rapid în primăvara anului 2022, fiind nevoit să lipsească de la o serie de apariții televizate. Acest lucru a ridicat și mai multe semne de întrebare privind motivul absenței sale din spațiul public.

În septembrie 2023, publicația a relatat că Kadîrov a fost spitalizat la Spitalul Clinic Central de elită din Moscova timp de aproximativ o lună cu insuficiență pulmonară acută, după ce a luat o supradoză de somnifere care l-ar fi ajutat să își aline durerea.

Deși medicii au reușit să îi stabilizeze funcția respiratorie la momentul respectiv, rezultatele unui RMN ar fi determinat familia lui Kadîrov să concluzioneze că acesta nu se va putea recupera complet.

„Vechiul lider nu va mai fi acolo, boala îl va afecta grav. Chiar dacă se va recupera acum, nu va fi nici viu, nici mort”, a declarat Novaya Europe, citând o sursă apropiată a lui Kadîrov, Adam Delimkhanov.

Plan de succesiune

În acea perioadă, Kremlinul a început să lucreze la un plan de succesiune în cazul decesului lui Kadîrov, potrivit Novaya Europe.

La câteva ore după publicarea articolului, pe canalul de Telegram a lui Kadîrov a fost distribuit un videoclip de 4 minute în care liderul cecen discută despre rolul regiunii sale în războiul din Ucraina. În imagini se pot vedea cadre prim-plan cu Kadîrov, care nu-și mișcă corpul și poate fi auzit vorbind cu dificultate.

Oficialii nu au comentat raportul Novaya Gazeta Europe, iar detaliile acestuia nu au putut fi verificate independent.

Kadîrov a condus cu o mână de fier Cecenia, o regiune rusă din Caucazul de Nord care a fost devastată de două războaie sângeroase între Moscova și forțele separatiste în anii 1990 și la începutul anilor 2000, de când Putin l-a numit oficial în 2007.

Criticii l-au acuzat pe Kadîrov de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv de tortură și de execuții extrajudiciare.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri