Karl Nehammer s-a dus „în inspecție” în Bulgaria. Cancelarul austriac a vrut să vadă granița cu Turcia

Data actualizării: Data publicării:
nehammer și radev
Foto: Captură Twitter/@karlnehammer

Karl Nehammer se află în Bulgaria pentru o nouă vizită, luni. Cancelarul austriac merge împreună cu ministrul său de interne să inspecteze granița turco-bulgară, acolo unde Nehammer ar vrea ca UE să construiască o barieră fizică pentru a opri migrația ilegală.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Vizita mea de astăzi din Bulgaria este dedicată luptei comune împotriva imigrației ilegale. Austria este alături de Bulgaria în această privință. Trebuie să apăsăm pedala frânei pentru azil peste tot în Europa. Protejarea graniței externe trebuie să fie principala prioritate a Comisiei Europene”, a scris Nehammer pe Twitter, luni.

Sâmbătă, cu puțin timp înainte de această vizită programată, Nehammer a spus din nou, însă, că nu și-a schimbat opinia în privința veto-ului față de aderarea României și Bulgariei și a spus că „atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, nu-l putem extinde”.

„Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental”, a declarat Karl Nehammer, sâmbătă, potrivit unui comunicat citat de APA.

Cancelarul austriac şi ministrul său de interne susțin că Bulgaria este lăsată să apere singură graniţa sa externă a UE de aproximativ 240 km cu Turcia, şi fac referire la faptul că imagini video postate pe reţelele sociale arată cât de uşor sunt trecute barierele actuale de la graniţa bulgaro-turcă.

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a anunțat public pe 18 noiembrie că Austria va bloca extinderea spațiului Schengen.

Anterior datei de 18 noiembrie - atunci când ministrul de Interne austriac a anunțat că Austria nu susține aderarea României la Schengen – contactele între miniștrii de Interne din România și Austria nu ar fi indicat niciun semnal privind existența unui flux migratoriu ilegal prin România către Austria și nici opoziția statului austriac față de aderarea României la Schengen.

Dimpotrivă, Austria a transmis constant că apreciază contribuția importantă a României la protecția frontierelor externe ale UE și că susține obiectivul România de aderare la Schengen.

Contacte repetate ale lui Nehammer cu oficiali bulgari

Vizita lui Nehammer în Bulgaria vine chiar înainte de alegerile din land-ul Austria Inferioară, despre care s-a speculat că s-ar putea afla în spatele veto-ului impus de guvernul de la Viena împotriva României și Bulgariei. Nehammer și Karner au negat în mod repetat că veto-ul Austriei ar avea de-a face performanțele partidului lor, OVP, în alegeri sau cu vreun calcul electoral legat de alegerile din Austria Inferioară.

„Nu este o problemă de partid, este o problemă de securitate”, a spus cancelarul austriac într-un interviu dat în presa austriacă.

Citiți și: Nehammer, agresiv cu un jurnalist austriac care l-a întrebat de Schengen: „Nu e nimic de râs”

Este a doua oară când Nehammer se întâlnește cu oficiali bulgari în acest an. Chiar în prima zi a anului, președintele Bulgariei, Rumen Radev, a mers la Viena pentru concertul tradițional de Anul Nou, la care a participat alături de Karl Nehammer.

„Îi sunt recunoscător cancelarului federal austriac, Karl Nehammer, pentru că şi-a împărtăşit poziţia şi şi-a exprimat dorinţa de a aprofunda parteneriatul dintre Bulgaria şi Austria, precum şi pentru invitaţia de a participa la concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena în Sala de Aur a Musikverein”, spunea, atunci, Radev.

„Concertul de Anul Nou este un moment culminant în Austria și inspiră milioane de oameni din întreaga lume. Sunt foarte încântat că președintele bulgar Rumen Radev a acceptat invitația mea la Concertul de Anul Nou de la Viena”, spunea Nehammer.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri