Kazahstanul nu o lasă pe o celebră prezentatoare TV din Rusia să intre în țară din cauza propagandei legate de limba rusă

Data actualizării: Data publicării:
Tina Kandelaki
Prezentatoarea TV din Rusia Tina Kandelaki. Foto: Profimedia

Kazahstanul a interzis intrarea în ţară a unei celebre prezentatoare de televiziune din Rusia în urma comentariilor acesteia privind locul limbii ruse în această ţară din Asia Centrală, aliată a Moscovei, dar care încearcă să păstreze distanţa faţă de vecina sa de la invazia Ucrainei.

„Nu vă imaginaţi că îi vom permite intrarea în ţară astăzi sau mâine. Guvernul nu iartă acest lucru (...) ea nu va putea intra, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE kazah, Aibek Smadiarov, citat luni de agenţia de presă oficială Kazinform.

Această reacţie survine după declaraţiile făcute la mijlocul lunii ianuarie de către celebra prezentatoare de televiziune şi jurnalistă Tina Kandelaki, care a arătat cu degetul spre decizia Kazahstanului de a redenumi unele gări feroviare cu nume kazahe, nu ruseşti, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În Kazahstan, limba kazahă continuă încet, dar sigur, să suplinească limba rusă la nivel de stat, a scris ea pe contul său de Telegram.

„Este o tendinţă foarte periculoasă care ar putea merge foarte departe, a continuat prezentatoarea - comentarii în concordanţă cu cele făcute de propagandişti şi aleşi ruşi care au criticat în ultimele luni Kazahstanul pentru că s-a îndepărtat de Rusia de la invazia Ucrainei.

În Kazahstan, kazaha este limba de stat, însă rusa, limbă oficială, rămâne cunoscută şi utilizată pe scară largă, în special în mass-media şi în sfera publică.

Deşi un proces îndelungat şi laborios într-o ţară în care etnicii kazahi au fost minoritari până la destrămarea Uniunii Sovietice, această kazahizare a sferei publice s-a accelerat de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Luni seară, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a reacţionat la declaraţiile kazahe, în pofida faptului că Astana şi Moscova fac parte din diverse alianţe comune şi au o frontieră comună de circa 7.500 de kilometri.

„Trebuie să ne străduim cu toţii să păstrăm ce este mai bun din această bogată istorie comună. Trebuie să facem asta cu sensibilitate şi în mod corespunzător”, a scris ea pe contul său de Telegram, în timp ce Astana a ameninţat deja cu interzicerea intrării în ţară a unui jurnalist pro-Kremlin care ameninţase Kazahstanul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri