Kim Jong Un a ajuns în Rusia. E însoțit de oficiali din industria de armament şi din armată, precum şi de ministrul de externe

Data actualizării: Data publicării:
trenul lui kim jong un
Kim Jong Un merge cu un tren luxos, puternic blindat și extrem de lent. Foto: Profimedia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, care a plecat cu trenul spre Rusia duminică, a intrat marţi dimineaţa pe teritoriul acestei ţări, a anunţat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

"Ministerul Apărării Naţionale consideră că liderul nord-coreean Kim Jong Un a intrat în Rusia în această dimineaţă cu un tren privat", a declarat marţi ministerul, după ce media nord-coreene şi Kremlinul au confirmat călătoria liderului nord-coreean, fiind prima sa deplasare în afara ţării în patru ani.

Kim a plecat duminică din Phenian spre Rusia cu trenul său privat, însoţit de înalţi oficiali din industria de armament şi din armată şi de ministrul de externe. Agenţia japoneză de ştiri Kyodo a relatat marţi, citând o sursă oficială rusă anonimă, că un tren care îl transporta pe Kim a sosit la gara Khasan, principala poartă feroviară către Orientul Îndepărtat al Rusiei dinspre Coreea de Nord.

Experţii apreciază că întâlnirea dintre cele două delegații la Vladivostok, în estul îndepărtat al Rusiei, s-ar putea concentra pe un acord privind armamentul, întrucât Putin ar încerca să obţină arme din Coreea de Nord pentru războiul purtat de Moscova în Ucraina. Coreea de Nord ar căuta să obţină tehnologii avansate de la Rusia pentru programul său de sateliţi şi submarine.

"Va fi o vizită în toată regula", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Vor avea loc negocieri între două delegaţii, iar după aceea, dacă va fi necesar, liderii îşi vor continua comunicarea într-un format de tip "unu la unu".

Va fi doar a doua vizită oficială a lui Kim în Rusia și prima sa călătorie în străinătate după izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Potrivit Reuters, faptul că liderul nord-coreean este însoțit de o delegație formată din generali este probabil cel mai puternic indiciu legat de natura discuțiilor ce vor fi purtate. Va fi de asemenea interesant de văzut cu ce alți oficiali ruși se va întâlni Kim, în afară de Putin, în condițiile în care ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a fost primit la sfârșitul lunii iulie la Phenian.

Statele Unite și-au exprimat îngrijorările cu privire la ceea ce Washingtonul afirmă că sunt negocieri tot mai avansate privind livrarea de armament. Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, l-a îndemnat pe Kim „să nu furnizeze Rusiei arme care vor ajunge să ucidă ucraineni”.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri