Kim Jong-un își face o armată de războinici călare. Imaginile din satelit au expus noul program militar secret al Phenianului

Data publicării:
Soldați nord-coreeni călare
În timp ce amenința cu lansări sale de rachete balistice, armata nord-coreeană a investit resurse semnificative pe un instrument al războiului care nu s-a mai remarcat încă de la începutul secolului XX – caii de luptă. Captură foto: KCTV

Coreea de Nord a creat o rețea de unități militare călare în toată țara într-o aparentă încercare de a readuce în prim plan profesia antică practicată de cavalerii războinici, scrie The Times.

Pe tot parcursul anului trecut, Coreea de Nord a lansat un număr record de rachete și s-a apropiat de obiectivul său de a desfășura arme nucleare tactice.

În spatele cortinei, însă, armata nord-coreeană a investit resurse semnificative pe un instrument de război care nu s-a mai remarcat încă de la începutul secolului XX – caii de luptă.

Imaginile din satelit arată că forțele armate ale Coreei de Nord au construit cel puțin 12 noi piste de călărie și grajduri în mai multe baze militare în a doua jumătate a anului trecut și s-ar putea să fi jucat un rol în realizarea a alte 5 astfel de construcții.

imagini-satelit-piste-cai
Armata nord-coreeană a construit cel puțin 12 noi piste de călărie și grajduri în mai multe baze militare în a doua jumătate a anului trecut. Captură foto: Google Earth / Planet Labs

Potrivit datelor oficiale, Phenianul a cheltuit cel puțin 600.000 de dolari pe cai pur sânge importați din Rusia în ultimii trei ani, potrivit unei investigații a site-ului NK News.

Este improbabil ca aceste fonduri să fi fost alocate fără aportul liderului suprem al țării, Kim Jong-un.

Motivul din spatele noului proiect rămâne necunoscut. Este improbabil ca nord-coreenii să folosească soldații călare într-un război real, obsesia adânc înrădăcinată a familiei care conduce Coreea de Nord față de cai și recentele aventuri ecvestre ale liderului Kim Jong-un sugerează că acesta folosește caii ca pe un simbol de propagandă și, posibil, pentru un program extins de creștere a caiilor pentru export.

Kim Jong Un Rides White Horse Up Sacred Mountain
Kim Jong-un și sora lui, Kim Yo-jong, călare prin zăpadă. Foto: Profimedia Images

Cu toate că majoritatea noilor piste de echitație țin de unitățile militare, acestea ar putea în ultimă instanță să fie folosite pentru a crește și antrena caii pentru uzul personal al lui Kim și al familiei sale.

La fel ca președintele rus Vladimir Putin, care și-a cultivat o imagine de mascul alfa care se simte bine în mijlocul naturii, lăsându-se fotografiat călare, statul nord-coreean publică în mod constant imagini cu Kim alături de caii săi.

Programul ar putea părea o risipă de resurse, însă trebuie amintit că liderul nord-coreean deține deja zeci de vile luxoase în toate colțurile acestei țări în care populația este foarte săracă. Unele dintre vilele lui Kim s-ar putea să rămână nefolosite foarte mult timp.

Kim Jong-un călare în natură
La fel ca Vladimir Putin, Kim încearcă să cultive o imagine în care se prezintă drept un lider puternic. Obsesia pentru cai este împărtășită de întreaga familie aflată la conducerea Coreei de Nord. Foto: Profimedia Images

Calul alb este un simbol al puterii în cultura coreeană. Un film de propagandă publicat în 2021 îl arată pe Kim călare privind înspre răsărit din una dintre vilele sale și galopând în mare viteză cu soția, sora și consilierii cei mai apropiați.

Noile construcții ar putea semnala intenția armatei de a spori patrulele călare de la granițele țării, aceasta fiind poate o măsură de avarie luată din cauza lipsei combustibilului.

„Caii nu mai sunt folosiți în război, dar calul de luptă este important din perspectiva faptului că arată măreția armatei” este unul dintre citatele atribuite lui Kim afișate în clubul de echitație Mirim.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri