Kremlin: Gazprom trebuie să îi prezinte lui Putin în patru zile o soluție tehnică prin care plățile pentru gaz să fie făcute în ruble

Data actualizării: Data publicării:
lucrator gazprom si conducte de gaze pe fundal
Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că gigantul rusesc Gazprom mai are la dispoziție patru zile pentru a dezvolta o soluție tehnică pentru plata gazului rusesc în ruble. Țări europene, în frunte cu Germania, au respins plata în ruble, spunând că înseamnă o „rupere de contract”. 

Președintele rus Vladimir Putin a instruit gigantul energetic de stat Gazprom să treacă la plăți în ruble, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

Întrebat într-o conferință de presă dacă Rusia va continua să furnizeze gaze Uniunii Europene, dacă țările europene refuză să plătească în ruble, Peskov a spus: „Gazprom a fost instruit de către președintele rus să accepte plata în ruble”.

„În decurs de o săptămână, sau mai degrabă, în cele patru zile rămase, Gazprom ar trebui să dezvolte un sistem care să permită acest lucru din punct de vedere tehnic și logistic”, a adăugat Peskov.

Putin a declarat miercuri că Rusia va cere plăți pentru gaz în ruble din țările pe care le consideră „neprietenoase”. 

Citește și Kremlinul anunță că Bulgaria este una dintre țările „neprietenoase” care trebuie să plătească gazele rusești în ruble

După anunțul lui Putin, Germania a spus că asta ar însemna o „ruptură a contractului”.

Și președinta comisia Ursula von der Leyen a spus că gazele rusești nu vor fi plătite în ruble. Ea a precizat că Rusiei nu i se va permite să ceară plata în ruble pentru petrolul și gazele sale, așa cum a anunțat Moscova, deoarece acest lucru ar însemna o eludare a sancțiunilor. „Aceasta ar fi o decizie unilaterală și o încălcare clară a contractului”, a spus ea.

Ordinul președintelui rus nu se aplică producătorului independent de gaze Novatek, a adăugat Peskov, fiind o companie privată.

Citește și Rusia ia în considerare să accepte bitcoin ca plată pentru exporturile de petrol și gaze, dar asta ar pune probleme Chinei

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri