Kremlinul avertizează că orice negocieri de pace în Ucraina fără Rusia vor eşua

Data publicării:
dmitri peskov portret
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Orice summit internaţional de pace referitor la Ucraina care ar exclude Rusia este pur şi simplu „absurd” şi va eşua, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu publicat marţi.

Dmitri Peskov a mai declarat pentru publicația „Argumenty I Fakty” că Rusia îşi continuă războiul de doi ani împotriva Ucrainei pentru a se proteja de Occident.

„Poate fi rezolvată problema ucraineană fără participarea Rusiei? Răspunsul este clar - nu se poate”, a declarat Peskov în interviul realizat joia trecută, cu o zi înainte de atacul armat de la sala de concerte din afara Moscovei.

„Pentru că Ucraina a fost transformată într-un instrument în mâinile Occidentului colectiv, cu ajutorul căruia intenţionează, aşa li se pare, să pună mai multă presiune asupra Rusiei, să restrângă Rusia şi să o abandoneze la marginea dezvoltării. Şi, dacă vor reuşi, să o termine”, a adăugat Peskov, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut organizarea unui summit internaţional pentru pace, iar la începutul acestui an Elveţia a declarat că va găzdui reuniunea şi că se discută despre fixarea datei şi detalii.

Vladimir Putin a denunţat deja ca fiind inaplicabil planul de pace ucrainean care prevede retragerea trupelor ruseşti şi restabilirea graniţelor din 1991 ale Ucrainei, incluzând Crimeea anexată unilateral de Rusia în 2014.

Peskov a reiterat că acest plan este de neconceput şi a denunţat, de asemenea, planurile discutate de Uniunea Europeană şi de alte ţări de a prelua controlul asupra profiturilor din activele ruseşti şi de a le da Ucrainei.

„Cred că europenii înţeleg că vom contesta o astfel de decizie. Este posibil ca această chestiune să nu se refere la un singur an, ci, mai degrabă, la decenii”, a spus el.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri