Kremlinul nu vrea negocieri de pace în Ucraina fără participarea Rusiei: „E o idee ridicolă”

Data publicării:
harta e europei cu steagurile rusiei si al ucrainei si un tanc
Rusia ocupă mai puţin de o cincime din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei. FOTO: Shutterstock

Kremlinul a afirmat luni că ideea unor negocieri de pace în Ucraina fără participarea Rusiei este ridicolă, transmite Reuters.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că speră să găzduiască în primăvară un summit în Elveţia, pentru a discuta cu aliaţii viziunea Kievului despre pace.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei că „am spus de mai multe ori că este un format straniu, cel puţin, deoarece anumite planuri de pace sunt implementate fără participarea Rusiei, ceea ce este în sine frivol şi chiar comic”.

Şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, a afirmat totuşi că Rusia ar putea primi peste puțin timp un proiect de la summit.

„Poate fi o situaţie în care invităm împreună reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, în care li se va prezenta planul în caz că orice va reprezenta ţara agresoare în acel moment va dori să pună capăt într-adevăr acestui război şi să revină la o pace justă”, a apreciat el duminică.

Rusia ocupă mai puţin de o cincime din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei

După doi ani de război, Rusia ocupă mai puţin de o cincime din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei. Moscova a susţinut în repetate rânduri că este deschisă la dialog, însă negocierile trebuie să recunoască „noile realităţi de pe teren”. Kievul cere restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi retragerea completă a forţelor ruse.

Reuters a dezvăluit în exclusivitate în februarie că preşedintele rus, Vladimir Putin, a trimis în 2023 către Statele Unite semnale - inclusiv private, prin intermediari cum ar fi partenerii arabi ai Rusiei - conform cărora ar fi gata să ia în considerare un armistiţiu în Ucraina, îngheţând liniile actuale ale frontului.

O sursă din SUA a aceleiaşi agenţii a dezminţit existenţa oricărui contact oficial şi a afirmat că Washingtonul nu va participa la un dialog în care să nu fie implicată şi Ucraina.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri