Kremlinul spune că este foarte mulţumit de comentariile controversate ale Papei: „Cunoaşte istoria Rusiei şi este un lucru foarte bun”

Data actualizării: Data publicării:
peskov si papa
Kremlinul a calificat, marţi, drept „foarte satisfăcătoare” comentariile Papei Francisc, care i-a îndemnat pe tinerii ruşi să îşi amintească de istoria lor ţaristă. FOTO: Colaj Profimedia Images

Kremlinul a calificat, marţi, drept „foarte satisfăcătoare” comentariile Papei Francisc, care i-a îndemnat pe tinerii ruşi să îşi amintească de istoria lor ţaristă, în timp ce Vaticanul a transmis că intenţia Sfântului Părinte nu a fost de a glorifica imperialismul rusesc, relatează Reuters.

Papa Francisc a fost criticat luni pentru că le-a spus tinerilor ruşi să-şi amintească de faptul că sunt moştenitorii unor ţari din trecut precum Petru cel Mare, pe care preşedintele Vladimir Putin l-a dat ca exemplu pentru a justifica invadarea Ucrainei.

În timp ce Vaticanul a emis, marţi, o declaraţie în care afirmă că Papa nu a avut intenţia de a glorifica imperialismul rusesc, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a lăudat pe Papă în timpul unui briefing de presă, afirmând că statul rus are într-adevăr o moştenire bogată şi că este bine că Papa cunoaşte istoria Rusiei.

„Suveranul Pontif cunoaşte istoria Rusiei şi acest lucru este foarte bun. Istoria noastră are rădăcini adânci, iar moştenirea noastră nu se limitează la Petru (cel Mare) sau Ecaterina, este mult mai veche. Ceea ce statul, grupurile de activişti, profesorii din şcoli şi universităţile fac acum este să transmită această moştenire tinerilor noştri, reamintindu-le-o, iar faptul că Suveranul pontif sună la unison cu aceste eforturi este foarte, foarte mulţumitor”, a completat el.

Ucraina a declarat că aceste comentarii sunt „profund regretabile”

Ucraina a declarat că aceste comentarii, pe care Papa Francisc le-a făcut vineri într-un discurs video în direct adresat tinerilor catolici adunaţi la Sankt Petersburg, sunt „profund regretabile”.

Papa Francisc şi-a citit discursul pregătit în spaniolă, scrie news.ro, dar la final a făcut câteva adăugiri improvizate în italiană şi a spus: „Nu uitaţi (de) moștenirea voastră. Sunteţi moştenitorii Marii Rusii - Marea Rusie a sfinţilor, a ţarilor, Marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei a II-a, Marele Imperiu rus, cultivat, care a dat atâta cultură, atâta umanitate. Sunteţi moştenitorii marii Mame Rusia. Mergeţi înainte!”.

Vaticanul a publicat sâmbătă textul discursului, dar nu a inclus ultimul paragraf, improvizat. O înregistrare video cu papa făcând comentariile a fost postată însă pe site-urile religioase.

„Tocmai cu o astfel de propagandă imperialistă, cu „legăturile spirituale” şi cu „necesitatea” de a salva „marea Mamă Rusia”, Kremlinul justifică uciderea a mii de ucraineni şi distrugerea oraşelor şi satelor ucrainene. Este profund regretabil faptul că astfel de noţiuni de mare putere, care contribuie, în esenţă, la agresivitatea cronică a Rusiei, sunt exprimate de către Papă, fie cu bună ştiinţă, fie involuntar”, a declarat pe Facebook Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Arhiepiscopul Sviatoslav Şevciuk, şeful Bisericii Catolice de rit oriental din Ucraina, a declarat într-un comunicat că cuvintele papei au provocat „o mare durere şi îngrijorare” şi se teme că acestea ar putea „inspira ambiţiile neocoloniale ale ţării agresoare”. El a cerut Vaticanului o explicaţie.

Un editorial de pe site-ul italian Il Sismografo, specializat în teme catolice, a calificat cuvintele Papei drept „ciudate” într-un moment delicat al istoriei. Acesta a remarcat că Ecaterina, cunoscută sub numele de Ecaterina cea Mare şi care a domnit între 1729 şi 1796, a anexat Crimeea în 1783. De asemenea, a remarcat că Ecaterina i-a protejat pe iezuiţi în teritoriile controlate de Rusia după ce Papa Clement al XIV-lea a suprimat ordinul în întreaga lume, în 1773. Papa Francisc este iezuit.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri