Video La scurt timp după o întâlnire istorică, Joe Biden l-a făcut „dictator” pe Xi Jinping. Reacția Chinei

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden shake hands with President Xi Jinping
Joe Biden și Xi Jinping. Foto: Profimedia

Președintele american Joe Biden a declarat că nu și-a schimbat opinia potrivit căreia președintele chinez Xi Jinping este un dictator. El a răspuns astfel unei întrebări a jurnaliștilor, la scurt timp după o discuție de patru ore cu liderul de la Beijing, aflat în vizită în Statele Unite.

Joe Biden a ținut o conferință de presă miercuri, după patru ore de discuții cu Xi Jinping. La finalul conferinței, liderul de la Casa Albă a fost întrebat dacă mai este de părere că Xi este un dictator, lucru pe care l-a spus în iunie.

„Uite ce, el este. Este un dictator în sensul că este un om care conduce o țară care este o țară comunistă, bazată pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a răspuns Biden, potrivit Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Reacția Beijingului: „Această declarație este extrem de greșită”

În replică, ministerul de externe al Chinei a declarat că „se opune cu fermitate” remarcilor, fără a-l menționa pe Biden pe nume.

„Această declarație este extrem de greșită și reprezintă o manipulare politică iresponsabilă”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unei ședințe de rutină.

„Ar trebui subliniat faptul că întotdeauna vor exista persoane cu motive ascunse care încearcă să incite și să dăuneze relațiilor dintre SUA și China, acestea fiind sortite eșecului.”

Mao a refuzat să precizeze identitatea „unor persoane”, ca răspuns la o întrebare suplimentară.

Biden l-a mai făcut o dată „dictator” pe Xi

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat în luna iunie că omologul său chinez, Xi Jinping, aparţine categoriei „dictatorilor”.

Referindu-se la un episod recent în care Statele Unite au distrus un balon chinez despre care au spus că spiona teritoriul lor, Joe Biden a afirmat că „motivul pentru care (preşedintele chinez) s-a enervat atât de tare când am doborât acest balon plin cu echipament de spionaj este că nu ştia (că acest dispozitiv) se afla acolo”.

„Este foarte jenant pentru dictatori când nu ştiu ce s-a întâmplat”, a continuat Biden, adăugând: „Când (balonul) a fost doborât, (Xi Jinping) s-a arătat foarte jenat şi chiar a negat că (aerostatul) se găsea acolo”.

Xi Jinping, la al treilea mandat

În martie anul trecut, Xi a obținut un al treilea mandat de președinte atunci când aproape 3.000 de membri ai parlamentului chinez, Congresul Național al Poporului, au votat în unanimitate pentru el în cadrul unor alegeri la care nu a avut contracandidat.

Xi este considerat cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace, după un deceniu în care și-a consolidat puterea în elaborarea politicilor și în armată și a înăbușit libertatea presei.

Când Joe Biden a făcut o referire similară la dictator în iunie, China a calificat remarcile drept absurde și provocatoare. Dar această dispută nu a împiedicat cele două părți să poarte discuții ample menite să îmbunătățească relațiile tensionate, care au culminat cu întâlnirea de miercuri.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri