La trei săptămâni de la vizita lui Putin la Beijing, Xi trimite la Moscova un general de rang înalt pentru "un alt pas" în discuții

Data actualizării: Data publicării:
Zhang Youxia si serghei soigu
Serghei Şoigu l-a primit pe Zhang Youxia, general de rang înalt şi vicepreşedinte al Comisiei militare centrale de la Beijing. FOTO: Profimedia Images

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a primit miercuri la Moscova pe un general chinez de rang înalt, însoţit de o delegaţie de la Beijing din domeniul apărării, pentru discuţii în vederea "aprofundării" cooperării militare cu Beijingul, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 14.15 Rusia şi China, a căror alianţă constituie o sursă de îngrijorare pentru Occident, "nu creează un bloc militar", a susţinut miercuri ministrul apărării rus Serghei Şoigu, în timpul unei întrevederi avute la Moscova cu responsabili chinezi, informează AFP, citată de Agerpres.

"Contrar unor ţări occidentale agresive, noi nu creăm un bloc militar", a declarat Şoigu, potrivit unui comunicat al ministerului său, dând asigurări că această cooperare ruso-chineză "nu este îndreptată împotriva unor ţări terţe".

Știrea inițială

Serghei Şoigu l-a primit pe Zhang Youxia, general de rang înalt şi vicepreşedinte al Comisiei militare centrale de la Beijing, în cadrul unei ceremonii în care s-a întins covorul roşu la Moscova.

Oficialul chinez se va întâlni şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, mai târziu în cursul zilei de miercuri, a precizat Kremlinul.

Vizita delegaţiei militare chineze are loc la trei săptămâni după ce Putin a mers la Beijing într-o rară călătorie în străinătate.

„Noi, spre deosebire de unele ţări occidentale agresive, nu creăm un bloc militar. Relaţiile dintre Rusia şi China sunt un exemplu de cooperare strategică, bazată pe încredere şi respect. Sunt sigur că întâlnirea de astăzi va fi un alt pas pentru a aprofunda legăturile multiprofesionale dintre ţările şi departamentele noastre militare”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat într-un comunicat. Potrivit comunicatului de la Ministerul rus al Apărării, cei doi urmau să discute despre "măsuri suplimentare pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării".

China l-a destituit luna trecută pe generalul Li Shangfu din funcţiile de ministru al apărării şi consilier de stat, aceasta fiind a doua demitere a unui lider chinez de rang înalt în decurs de trei luni. Li Shangfu, care fusese numit în martie, a dispărut din atenţia publică în ultimele luni, iar Reuters a relatat că Li este investigat pentru corupţie în legătură cu achiziţia şi dezvoltarea de echipamente. Li era sancţionat de SUA din 2018 din cauza achiziţiilor de arme ruseşti de către China.

Primirea delegaţiei militare chineze la Moscova intervine, pe de altă parte, în timp ce SUA par să-şi amelioreze relaţiile cu Beijingul. Preşedintele Xi Jinping ar urma să se întâlnească săptămâna viitoare cu preşedintele Joe Biden la San Francisco. În plus, Statele Unite şi China au discutat luni despre problema controlului armelor nucleare, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Departamentului de Sat american. Sunt primele discuţii despre acest subiect din ultimii şapte ani, ceea ce relevă o etapă diplomatică nouă între cele două puteri, mai ales în condiţiile în care Moscova a anunţat că iese din tratatul care interzice testele nucleare.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri