Liderii polonezi se declară „dezgustați” de filmul „Green Border” și acuză că este „insultător pentru polonezi”

Data publicării:
Jaroslaw Kaczynski
Liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski. Foto: Profimedia Images

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, au criticat dur, miercuri, filmul „Green Border”, regizat de Agnieszka Holland, câștigător al Premiului Special al Juriului la ediția din 2023 a Festivalului de la Veneția. Filmul prezintă condiția migranților din Asia și Orientul Mijlociu care încearcă să ajungă în Polonia prin Belarus, în general maltratați de ambele părți ale graniței, respinși sau ținuți în condiții grele.

Liderul partidului naţionalist Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, spune că filmul este „un pamflet ruşinos şi dezgustător care participă la ceea ce am putea defini drept industria dispreţului faţă de Polonia”, în cadrul unei reuniuni a partidului său la Wroclaw, a raportat agenţia de presă PAP, citată de Agerpres.

Scopul acestui film este „acela de a insulta uniforma poloneză, de a-i insulta pe polonezi, de a prezenta apărarea onestă a frontierei poloneze, a frontierei UE, ca pe o crimă”, a adăugat Jaroslaw Kaczynski.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat, la rândul său, că acest film „anunţă de fapt demontarea zidului de la frontiera cu Belarus”, o structură impunătoare din oţel, ridicată de actualul guvern polonez pentru a frâna imigraţia ilegală. Guvernul PiS încearcă de mai multe luni să agite electoratul pe tema „demontării zidului”, convocând inclusiv un referendum absurd pe această temă, o încercare evidentă de a-și mobiliza votanții la alegerile din octombrie.

Miniştrii polonezi ai apărării, de interne şi justiţiei, reuniţi, miercuri, în comitetul pentru siguranţă naţională şi apărare, au adoptat, la rândul lor, o rezoluţie de „apărare a reputaţiei soldaţilor din forţele armate şi din alte servicii care veghează în fiecare zi la siguranţa frontierelor”.

Această rezoluţie „capătă o importanţă şi mai mare în contextul prezentării filmului regizat de Agnieszka Holland. Un film care atacă onoarea şi reputaţia Poloniei, a soldaţilor din armata poloneză, a poliţiştilor de frontieră şi a poliţiştilor polonezi”, a declarat ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, într-o conferinţă de presă.

Chestiunea migraţiei reprezintă una dintre principalele teme ale campaniei electorale pentru alegerile legislative poloneze din 15 octombrie, partidul aflat la putere promovând politica sa anti-imigraţie, în timp ce opoziţia îl acuză că favorizează în realitate intrarea în ţară a multor migranţi prin emiterea a mii de vize pe bani.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri