Armata nigeriană verifică informațiile potrivit cărora liderul Boko Haram s-a aruncat în aer ca să nu fie luat prizonier

Data actualizării: Data publicării:
lider boko haram Abubakar Shekau
Abubakar Shekau în 2018. Sursa foto: Profimedia Images

Armata nigeriană verifică informațiile potrivit cărora liderul organizației teroriste Boko Haram, Abubakar Shekau, s-ar fi aruncat în aer pentru a evita să fie capturat de o grupare rivală, informează CNN.

Shekau, lider al grupării din 2009, a condus insurgența din nord-estul Nigeriei de peste un deceniu.

Mai multe publicații nigeriene au scris joi că Shekau a murit, preferând să se sinucidă decât să fie luat prizonier, după o confruntare cu o grupare rivală. Mai multe surse din presa internațională au relatat că Abubakar Shekau ar fi mort sau grav rănit.

Cu toate acestea, nu ar fi prima dată când Abubakar Shekau este declarat mort, iar apoi apare în filmări în care își insultă criticii și rivalii.

Purtătorul de cuvânt al armatei nigeriene, Mohammed Yerima, a transmis CNN printr-un mesaj text că forțele armate "încă investighează" presupusa moarte a lui Abubakar Shekau.

Seyi Adetayo, fost ofițer în cadrul Departamentului de Servicii de Stat din Nigeria, echivalentul serviciilor secrete, a declarat pentru CNN că a auzit de moartea lui Abubakar Shekau de la surse din serviciul de informații nigerian. "Armata nu vrea să îi confirme moartea în mod public din cauza a ceea ce s-a întâmplat în trecut. A fost jenant pentru armată când l-au anunțat mort. Shekau era grav rănit atunci și ei credeau că nu va supraviețui", a spus Adetayo.

O sursă apropiată de Boko Haram a declarat pentru CNN că a aflat de moartea lui Abubakar Shekau miercuri seară, după ce acesta și-ar fi detonat vesta explozivă pe care o purta. Sursa nu este implicată în activitățile grupării, însă a menținut legătura în ultimii ani cu câțiva membri.

Potrivit sursei citate de CNN, Abubakar Shekau a fost urmărit de rivali până la ascunzătoare lui din pădurea Sambisa. Aceștia i-au cerut lui Shekau să se predea și să jure credință grupării Islamic State West African Province (ISWAP), desprinsă din Boko Haram în 2016 pentru a se alia cu ISIS.

Seyi Adetayo spune că moartea lui Shekau ar semnala sfârșitul Boko Haram, grupare care a câștigat notorietate la nivel mondial în 2014, după ce a răpit 276 de eleve în orașul Chibok din Nigeria. Peste 100 de fete sunt dispărute și în ziua de azi.

"Este sfârșitul unei ere pentru Boko Haram, dar începutul unei noi ere. ISWAP este un dușman mai periculos. Are o puternică rețea internațională. Mulți dintre liderii Boko Haram nu se înțelegeau cu Shekau, iar unii dintre ei au trecut la ISWAP, aducând informații importante cu ei", a adăugat Adetayo.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri