Lista lui Zelenski. Mai mulți oficiali ruși, între care Dmitri Medvedev, figurează pe o listă cu persoane căutate de Kiev

Data publicării:
dmitri medvedev
Dmitri Medvedev. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului rus de Securitate, figurează pe o listă cu persoane căutate întocmită de oficialii de securitate din Ucraina cu mai bine de jumătate de an în urmă, informează Reuters. Anunțul a fost făcut luni chiar de către serviciul ucrainean de securitate (SBU), dar nu este clar de ce autoritățile de la Kiev au făcut publică această informație abia acum.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei confirmă faptul că Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte al statului agresor, este declarat persoană căutată”, a anunțat SBU. „Acest lucru s-a întâmplat în martie 2022, la începutul agresiunii pe scară largă a Rusiei”, precizează SBU.

În comunicat se spune că Medvedev este căutat în temeiul unui articol din Codul penal care se referă la tentativele de subminare a integrității teritoriale a Ucrainei și la inviolabilitatea frontierelor sale.

De altfel, majoritatea membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei se află pe listă. Același statut, de persoană căutată, îl mai au Serghei Șoigu, ministrul apărării, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, Valentina Matvienko, președinta camerei superioare, și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului rus de Securitate.

Vladimir Putin a convocat, luni, o reuniune a Consiliului rus de Securitate, care a intervenit la două zile după ce Moscova a primit o lovitură dură de imagine odată cu avarierea, sâmbătă dimineață, într-o explozie, a podului Kerci, care face legătura între peninsula Crimeea anexată ilegal în 2014 și Rusia continentală. Moscova a acuzat serviciul ucrainean de securitate (SBU) și a răspuns, luni dimineață, cu un atac masiv cu rachete asupra întregului teritoriu ucrainean, lovind inclusiv ținte civile.

Mult timp, Dmitri Medvedev, cu care Vladimir Putin a făcut rocada funcțiilor de președinte și premier, a fost văzut ca un moderat, dar în ultimii ani el pare să se fi radicalizat și exprimă unele dintre cele mai dure opinii cu privire la Ucraina.

Chiar luni, Medvedev a spus că bombardamentele rusești asupra orașelor ucrainene - cele mai ample de la începutul războiului - sunt „doar un prim episod” și a transmis că e necesară înlăturarea regimului de la Kiev. „Rusia trebuie să răspundă atacului terorist al Ucrainei asupra podului din Crimeea ucigând direct terorişti, așa cum este obiceiul în alte părți ale lumii. La asta se așteaptă cetățenii ruși”, a spus el.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita