Lituania i-a interzis Patriarhului rus Kirill să intre în țară

Data actualizării: Data publicării:
patriarhul kirill
Lituania i-a interzis patriarhului rus Kirill să intre în țară. Foto: Profimedia Images

Lituania i-a interzis Patriarhului Kirill să intre pe teritoriul său, relatează TASS.  Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, iar autoritățile de la Vilnius îl acuză că a susținut invazia Rusiei în Ucraina.

"Patriarhul Kirill neagă intenționat integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, justifică și sprijină acțiunile agresive ale Rusiei, care încalcă grav normele și principiile dreptului internațional", se arată într-un comunicat transmis miercuri de ministerul de Interne de la Vilnius. 

Conform surselor citate, Kirill a fost inclus pe o listă a persoanelor considerate "non grata" în data de 23 iunie.

Patriarhul rus a descris agresiunea rusă drept un război contra ''forţelor răului'' care ''luptă împotriva unităţii'' dintre Ucraina şi Rusia şi a elogiat valorile tradiţionale ruse ce rezistă în faţa unui Occident ''decadent'', menţionând în special paradele gay, a căror organizare Kirill a descris-o drept un fel de ''test de loialitate'' pe care statele occidentale îl impun celor care vor să facă parte din clubul lor, notează Agerpres.

La începutul lunii iulie, Canada l-a inclus pe lista sa cu sancţiuni pe patriarhul Kirill, în cadrul unei noi serii de măsuri ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, vizând "agenţi ai dezinformării şi propagandei ruse".

„Pentru a contracara campania de dezinformare a Kremlinului, Canada impune sancţiuni împotriva a 29 de agenţi ai dezinformării şi propagandei de stat ruse şi a 15 entităţi controlate sau deţinute de guvernul rus şi care participă la eforturile de dezinformare”, a indicat atunci ministrul de externe canadian.

Înainte de Canada, Regatul Unit l-a sancţionat în iunie pe Kirill, după ce Uniunea Europeană a renunţat să-l includă pe lista sa neagră. Comisia Europeană a cerut cu două luni în urmă includerea patriarhului rus în rândul oficialilor ruşi vizaţi de sancţiunile UE, dar propunerea nu a întrunit unanimitatea necesară în Consiliul UE întrucât Ungaria s-a opus.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri