Liz Truss a demisionat din funcția de prim-ministru al Marii Britanii

Data actualizării: Data publicării:
Prime Minister Liz Truss Arrives
Liz Truss. Foto: Profimedia Images

Premierul britanic Liz Truss și-a anunțat demisia, într-o declarație susținută în fața reporterilor chiar la intrare în sediul din 10 Downing Street. 

Anunțul a venit după o discuție cu președintele Comitetului din 1922 al deputaţilor conservatori britanici, Sir Graham Brady, vicepremierul Thérèse Coffey și liderul conservator Jake Berry.

Am venit în funcție într-o perioadă de mare instabilitate economică și internațională. Familiile și întreprinderile erau îngrijorate de cum să-și plătească facturile. Războiul ilegal al lui Putin în Ucraina amenință securitatea întregului nostru continent, iar țara noastră a fost afectată prea mult timp de creșterea economică scăzută.

Am fost aleasă de Partidul Conservator cu un mandat pentru a schimba acest lucru. Am livrat proiectul privind facturile la energie și reducerea asigurărilor naționale. Am stabilit o viziune pentru o economie cu taxe reduse, care să aibă o creștere ridicată și care să profite de libertățile Brexit-ului.

Recunosc totuși, având în vedere situația, că nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că îmi dau demisia din funcția de lider al Partidului Conservator.

În această dimineață, m-am întâlnit cu președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady. Am convenit că vor avea loc alegeri pentru conducere în săptămâna viitoare.

Acest lucru ne va asigura că rămânem pe calea de a ne îndeplini planurile fiscale și de a menține stabilitatea economică și securitatea națională a țării noastre. Voi rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor”, a transmis Truss, citată de The Guardian

Liz Truss a rezistat în funcție 44 de zile. 

Criza politică s-a amplifict încă de miercuri în Marea Britanie, după ce ministrul de Interne, Suella Braverman, a anunţat că demisionează din funcție.  Suella Braverman şi-a motivat plecarea prin faptul că a trimis un document oficial folosind mesageria sa personală, o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului. Totodată, ea a criticat cabinetul lui Liz Truss, spunând că nu s-a ținut de „angajamentele cheie care au fost promise alegătorilor”.

Suella Braverman este a doua membră care a părăsit, în mai puţin de o săptămână, cabinetul britanic, după concedierea lui Kwasi Kwarteng, ministru de Finanțe.

Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss - care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice - a pierdut lupta  pentru a convinge publicul britanic şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei costurilor vieţii în Regatul Unit.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...