Galerie Foto „Locuitorii au fost şocaţi”. Cel puțin 22 de oameni au murit în urma erupţiei vulcanului Marapi din Indonezia

Data publicării:
Evacuations Process of Marapi Volcano Euption Victims, Marapi Volcano, Tanah Datar Regency, West Sumatra, Indonesia - 05 Dec 2023
Cel mai activ vulcan din insula Sumatra a intrat în erupţie duminică. Foto: Profimedia

Cel puţin 22 de persoane au murit în urma erupției vulcanului Marapi, situat în vestul Indoneziei. Bilanțul victimelor a crescut după descoperirea altor excursionişti decedaţi, au anunţat marţi seară echipele de salvatori, care caută în continuare o persoană dată dispărută, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Cel mai activ vulcan din insula Sumatra a intrat în erupţie duminică. Foto: Profimedia
Cel mai activ vulcan din insula Sumatra a intrat în erupţie duminică. Foto: Profimedia

Cel mai activ vulcan din insula Sumatra a intrat în erupţie duminică şi a expulzat în atmosferă o coloană de cenuşă de 3.000 de metri, o altitudine mai mare decât înălţimea vulcanului.

„Nouă dintre cele zece persoane dispărute au fost descoperite decedate în această după-amiază şi sunt în prezent coborâte de pe munte. Căutăm în continuare o altă victimă”, a declarat pentru AFP Abdul Malik, director al echipelor de intervenţie din oraşul Padang.

Mai multe sute de salvatori indonezieni au fost mobilizaţi marţi pentru a participa la cercetările care s-au desfăşurat în condiţii dificile din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a cenuşii expulzate în continuare de vulcan.

Trupurile neînsufleţite au fost transportate la baza muntelui în saci mortuari, au precizat echipele de intervenţie.

Alţi excursionişti au fost descoperiţi în viaţă şi recuperaţi în urma unei operaţiuni de salvare anevoioase.

Potrivit imaginilor distribuite de salvatori, o echipă de şase persoane îmbrăcate în veste portocalii şi purtând căşti de securitate transportau trupul uneia dintre victime pe un versant al vulcanului.

Atunci când este posibil, salvatorii urcă la vârful vulcanului şi evacuează victimele cu ajutorul tărgilor. Erupţiile aflate în curs şi vizibilitatea redusă fac ca operaţiunea să fie periculoasă, a explicat Hendri.

Unul dintre supravieţuitori a evocat panica resimţită la începutul erupţiei. „Mergeam în zig-zag, am coborât circa 30-40 de metri până la un loc de popas”, a povestit pentru AFP Ridho, de 22 de ani, aflat într-un spital din vecinătate.

„Erupţia a făcut mult zgomot, am privit în spate, apoi am fugit imediat, aşa cum a făcut toată lumea. Unii au sărit şi au căzut. M-am adăpostit în spatele rocilor, nu erau arbori acolo”.

„Operaţiune periculoasă”

Ahmad Rifandi, şeful postului de supraveghere din Marapi, a observat cinci erupţii între miezul nopţii şi ora locală 8:00 (01:00 GMT). „Marapi este în continuare foarte activ. Nu putem vedea înălţimea coloanei (de cenuşă), întrucât este acoperită de nori”, a explicat el.

Autorităţile au precizat că excursioniştii s-au înregistrat printr-un sistem de rezervări online, dar există şi posibilitatea ca alţii să fi mers pe trasee alternative.

Şeful agenţiei indoneziene de vulcanologie, Hendra Gunawan, le-ar fi reproşat luni excursioniştilor că s-au apropiat prea mult de crater, afirmând că agenţia a recomandat să nu se desfăşoare nicio activitate umană în această zonă şi a avertizat asupra unor posibile „efecte grave” pentru victime pe o rază de 1,5 kilometri de crater.

În total, autorităţile au înregistrat 75 de excursionişti care efectuau o plimbare în zonă începând de sâmbătă. Dintre aceştia, 49 au fost identificaţi iniţial, iar unii dintre ei au suferit arsuri şi fracturi. Căutările vor continua timp de şapte zile sau până când toţi excursioniştii vor fi găsiţi, au precizat echipele de salvatori.

Persoanele decedate prezintă arsuri grave pe trup, iar medicii legişti se pregătesc să-i identifice cu ajutorul amprentelor dentare sau digitale, a declarat Eka Purnamasari, un responsabil al unităţii medicale corespunzătoare poliţiei din Sumatra Occidentală.

Marapi, care semnifică „muntele de foc” în limba localnicilor, se afla la al doilea nivel de alertă pe o scală cu patru trepte din 2011. O zonă de excludere de trei kilometri a fost stabilită de jur împrejurul craterului.

Rezidenţii localităţilor învecinate au fost de asemenea surprinşi de erupţie. „Locuitorii au fost şocaţi de un zgomot ca de tunet, urmat de o trepidaţie şi de o explozie”, a declarat Adrizal, primarul satului Nagari Lasi, care a descris populaţia ca fiind „traumatizată”.

Indonezia este situată pe „Cercul de Foc” al Pacificului, unde convergenţa plăcilor continentale provoacă o activitate vulcanică şi seismică semnificativă. Ţara numără aproape 130 de vulcani activi.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri